Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
18.8 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΔωδεκάνησαΚριτική του Γ. Πόκκια για «Καλλικράτη» – Πολιτικό έλλειμμα σε ΠΑΣΟΚ και...

Κριτική του Γ. Πόκκια για «Καλλικράτη» – Πολιτικό έλλειμμα σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση

- Διαφήμιση -
Βολές κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος για την αδυναμία τους να ξεκαθαρίσουν τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου εξαπέλυσε με χθεσινές δηλώσεις του, ο τέως γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πόκκιας. Με τις δηλώσεις αυτές παίρνει για ακόμη μία φορά αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση την οποία στηρίζει με τη συμμετοχή του και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Πόκκιας κάλεσε τα δημόσια πρόσωπα που έχουν λόγο στο πολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής, να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη, το χωροταξικό του Δήμου Ρόδου και ο εκλογικός νόμος βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές σε έξι μήνες.
«Δυστυχώς ένα από τα στοιχεία που δείχνει πως αυτό το κράτος δεν είναι σοβαρό παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι πως βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, ούτε ο εκλογικός νόμος με βάση τον οποίον θα διεξαχθούν αλλά ούτε και το χωροταξικό του δήμου Ρόδου, αν και πλέον το θέμα έχει ανοίξει. Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός και τεράστιο έλλειμμα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος» τόνισε ο κ. Πόκκιας
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των γενναίων και σημαντικών παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη λέγοντας τα ακόλουθα:
«Ακόμη και η αντιπολίτευση δεν έκανε την παραμικρή νύξη. Είναι αδιανόητο έξι μήνες πριν από τις εκλογές να παραμένει θολό το τοπίο σε σχέση με τον εκλογικό νόμο που θα διεξαχθούν, με ποια χωροταξία και κυρίως με ποιο θεσμικό πλαίσιο που είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν υπάρξουν γενναίες και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα και της επόμενης θητείας των αιρετών του Α και Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι φτωχό. Στην πρώτη θητεία των αιρετών χάθηκαν δύο χρόνια για την οργάνωση των περιφερειών και των δήμων με αποτέλεσμα να υπάρχει απαισιοδοξία στην κοινωνία. Όσοι έχουν δημόσιο λόγο πιστεύω πως πρέπει το επόμενο διάστημα να απαιτήσουν να ξεκαθαρίσουν τα τρία αυτά ζητήματα για να ξυπνήσουν κάποιοι, διότι υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό του ενιαίου δήμου της Ρόδου ο κ. Πόκκιας δεν πήρε ξεκάθαρη θέση λέγοντας ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε δίλημμα.
«Όταν φτιαχνόταν ο Καλλικράτης είχα μεγάλους ενδοιασμούς στο ότι οι 10 δήμοι του νησιού με τα τόσα προβλήματα που είχαν, θα γίνονταν ένας. Όμως σήμερα έχω το εξής δίλημμα: Αν τώρα που χάθηκαν τρία χρόνια για να οργανωθεί ο ενιαίος δήμος πάμε, ξανά στη διάσπασή του, θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση και μάλιστα η επόμενη δημοτική αρχή θα χάσει τον μεγαλύτερο χρόνο της θητείας της για να οργανωθούν τα ίδια πράγματα. Από την άλλη όμως δεν διαφεύγει της προσοχής μου ότι και με δημοσκόπηση που έγινε, αλλά και από τις απόψεις των πολιτών, ένα πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας είναι υπέρ της διάσπασης του ενιαίου δήμου. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις απόψεις της κοινωνίας και από την άλλη το δίλημμα που έθεσα θα διχάζει την κοινωνία όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσει το καλαμπούρι για τα τρία ζητήματα που έθεσα» κατέληξε ο κ. Πόκκιας.
«Καταστροφικό το κλείσιμο της ΑΝΔΩ»
andw.jpg
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΑΝΔΩ Γιώργου Πόκκια στη φημολογία που αναπτύχθηκε μετά τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, ότι στις σκέψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το κλείσιμο των αναπτυξιακών εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη μείωση των δημόσιων υπαλλήλων.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα ο κ. Πόκκιας υπογραμμίζει ότι οι 11 υπάλληλοι της ΑΝΔΩ εργάζονται με ιδιωτικές συμβάσεις και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή κάποιον άλλο φορέα του δημοσίου.
«Υπήρξε μια κινητοποίηση από όλους και από την Αναπτυξιακή της Δωδεκανήσου. Η αντίδρασή μας ήταν πως πρόκειται για αστεία πράγματα και τα ανέφερα στην επιστολή μου προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαθεσιμότητα γίνεται για να υπάρξει μετακίνηση στο δημόσιο και οι απολύσεις για να περιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων του.Όμως στην ΑΝΔΩ τα 11 άτομα που εργάζονται όπως και στις υπόλοιπες της χώρας απασχολούνται με ιδιωτικές συμβάσεις και μάλιστα των περισσοτέρων λήγουν τον Δεκέμβριο και είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης η ανανέωση τους ή όχι αναλόγως με τα προγράμματα που υπάρχουν» τόνισε ο κ. Πόκκιας προσθέτοντας τα ακόλουθα:
«Επομένως, οι εργαζόμενοί της δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε και θα ωφεληθεί το δημόσιο αν απολυθούν. Επίσης δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος, επειδή οι εταιρείες αυτές δεν παίρνουν ούτε μισό ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και η χρηματοδότηση τους είναι μηδέν. Τα δε έσοδα λειτουργίας τους προέρχονται από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα χρήματα που δίνουν τα ταμεία τους προβλέπουν ένα τέτοιο έξοδο για τις εταιρείες. Άρα είναι τελείως βλακώδες το σενάριο της κατάργησής τους».
Παράλληλα, ο κ. Πόκκιας εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΝΔΩ στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια της λειτουργίας της.
«Στην περιοχή μας η ΑΝΔΩ λειτουργεί 20 χρόνια και στο διάστημα αυτό έχει επιτελέσει σημαντικό έργο. Συνολικά υλοποιήθηκαν περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα έργα από τις δράσεις της ΑΝΔΩ. Οι μόνες επενδυτικές προτάσεις πλέον προέρχονται από τα προγράμματα που υλοποιεί και επομένως είναι αδιανόητη και μόνο η σκέψη που υπάρχει. Βέβαια, η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι πρόκειται για ένα σενάριο επί χάρτου και δυστυχώς τέτοια σενάρια δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία»κατέληξε ο κ. Πόκκιας.
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα