ΑρχικήΔιάφοραΚρίση, με πιάνει κρίση! Του Δημήτρη Χοροζίδη

Κρίση, με πιάνει κρίση! Του Δημήτρη Χοροζίδη

Σχετικά άρθρα

Τα τελευταία χρόνια, από το 2008 και μετά, έχω πραγματοποιήσει πολλά σεμινάρια με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της, με τον διακριτικό τίτλο ‘’οικονομική κρίση ή ευκαιρία;’’ Σκοπός των σεμιναρίων αυτών ήταν να κατανοήσουμε τι είναι κρίση, να δούμε τα χαρακτηριστικά της, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Συνήθως όταν λέμε κρίση το μυαλό μας πάει στην οικονομική κρίση – και πώς να μην πηγαίνει, θα μου πείτε. Στο άρθρο μου αυτό όμως δεν θέλω να επικεντρωθούμε στην οικονομική κρίση, αλλά στην κρίση γενικότερα. Θα ανακαλύψουμε ότι τελικά κάθε δυσκολία δεν είναι κρίση κι ότι πιθανόν με τους σωστούς χειρισμούς, να καταφέρουμε να βγούμε από αυτήν ή τουλάχιστον να την κάνουμε λιγότερο επίπονη.

Με τον όρο κρίση λοιπόν, εννοούμε κάθε αιφνίδιο δυσάρεστο γεγονός, που δεν έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Εμφανίζεται δηλαδή ξαφνικά και καταπολεμάται σταδιακά. Είναι μια λέξη χιλιοειπωμένη από τον καθένα μας τα τελευταία χρόνια, που όμως δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της και άρα δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εγκαίρως και να την αντιμετωπίσουμε. Θα μου πείτε ότι την αναγνωρίζετε τώρα, όταν βάζετε το χέρι στην τσέπη σας και νιώθετε ότι είναι άδεια. Συμφωνώ μαζί σας, ότι είναι και αυτή μία κρίση και μάλιστα οδυνηρή και πολύ πιθανόν να μην ευθύνεστε εσείς καθόλου γι αυτήν και
να οφείλεται σε λανθασμένες κεντρικές πολιτικές επιλογές όλων όσων μας κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια. Οι κρίσεις ποικίλουν σε ένταση και μορφή και είναι δύσκολο να τις διαχειριστούμε, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων εμείς οι άνθρωποι, δεν κάνουμε ούτε κάποιες κινήσεις ώστε να προλάβουμε την κρίση, αλλά ούτε έχουμε δουλέψει πάνω σε κάποια σενάρια ως προς τις ενέργειές μας, σε περίπτωση που εμφανιστεί μια τέτοια κατάσταση κρίσης.
Κάποιες μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό, αλλά και κράτη, έχουν έτοιμα σχέδια για περιπτώσεις κρίσεων και τις αντιμετωπίζουν ανάλογα όταν αυτές εμφανιστούν. Φυσικά στην Ελλάδα ούτε λόγος για τέτοια οργάνωση από πλευράς κράτους. Αλλά ας αφήσουμε το κράτος κατά μέρος και ας δούμε αν εμείς έχουμε ποτέ εξετάσει σενάρια πιθανών κρίσεων, που μπορεί να συμβούν σε εμάς, δηλαδή αυτά τα αιφνίδια γεγονότα.
Σκεφτείτε έναν ακροβάτη που περπατάει επάνω σε τεντωμένο σχοινί. Κάποια στιγμή λοιπόν ξαφνικά, από μια στιγμιαία απροσεξία του, χάνει την ισορροπία του, ταλαντεύεται δεξιά- αριστερά, αλλά με ηρεμία και σίγουρους ελιγμούς επανέρχεται στην σωστή στάση σώματος για να συνεχίσει, ώσπου να φτάσει στο τέρμα του σχοινιού και να ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα της προσπάθειας του. Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς.
• Να αντιληφθείτε την αλλαγή της κατάστασή σας και να την αποδεχθείτε.
• Να βρείτε πάλι την ισορροπία σας και να συντονιστείτε άμεσα με τις νέες συνθήκες.
• Να διδαχθείτε από αυτό που σας συνέβη.
• Να συνεχίσετε μπροστά.

Κάποιες φορές στην ζωή, σας συμβαίνουν καταστάσεις που δεν σας αρέσουν, σας φορτώνουν ψυχολογικά και σας ρίχνουν πίσω.
Κάποιος έχασε ένα πολύ δικό του άνθρωπο, άλλος την δουλειά του, κάποιος έπιασε την σύντροφό του με άλλον, άλλος έχασε όλα του τα χρήματα στο χρηματιστήριο, άλλος έκανε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές. Δυστυχώς η ζωή είναι γεμάτη από χιλιάδες τέτοια παραδείγματα ανθρώπων.
Όταν βιώνετε τέτοιες καταστάσεις, νιώθετε να τελειώνει ο αέρας στα πνευμόνια σας, σας ρίχνει πολύ ψυχολογικά και σας χαλάει την εγκεφαλική σας ισορροπία, μη μπορώντας να κάνετε πλέον καθαρές σκέψεις. Τι μπορείτε να κάνετε; Πώς να συνηθίσετε να ζείτε με αυτό;
Η χειρότερη επιλογή σας θα ήταν να ζείτε με τις αναμνήσεις της προηγούμενης κατάστασης, να κάνετε μόνιμα
κακές σκέψεις, να τα βάζετε με την ατυχία σας, λέγοντας: «γιατί να τύχει σε μένα;» κι αυτό να κρατήσει για όλη σας τη ζωή.
Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που θα άντεχε να ζήσει όλη του τη ζωή σε τέτοια κατάσταση. Άρα είναι σημαντικό αυτές τις ατυχίες να τις αποδεχτείτε, να τις επεξεργαστείτε εγκεφαλικά, να διδαχτείτε μέσα από αυτές πράγματα και από τεράστιες ατυχίες, να γίνουν για εσάς εφόδια για το νέο σας ξεκίνημα.
Να κάποιες δικές μου συμβουλές λοιπόν, ώστε να τελειώνετε πλέον με την μιζέρια και την κακοκεφιά που ζείτε, όταν βιώνετε κάποια δυσάρεστη κατάσταση.

-Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος .
Συγχωρείστε τον εαυτό σας για τα λάθη ή τις λανθασμένες επιλογές σας. Όλοι κάνουμε λάθη. Μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν λάθη.
–Κατανοήστε ότι και οι κρίσεις (κάθε μορφής) είναι μέρος της ζωής μας. Δεν γίνεται στην ζωή όλα και για πάντα να πηγαίνουν τέλεια. Κάποιος Κινέζος σοφός είχε πει ότι μερικές φορές είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και μετά θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε δύο βήματα εμπρός. Αν λοιπόν διαχειριστείτε σωστά το βήμα προς τα πίσω, θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε στο μέλλον δυο βήματα μπροστά.
-Πιστέψτε στον εαυτό σας. Δείξτε του εμπιστοσύνη και μπορείτε να τα καταφέρετε. Είναι βέβαιο ότι στην ομήγυρη σας υπάρχουν άνθρωποι που βίωσαν μια παρόμοια με εσάς κατάσταση και τα κατάφεραν τελικά. Πείστε τους εαυτούς σας ότι αυτό ήταν απλά ένα από αυτά τα πίσω βήματα της ζωής και να είστε σίγουροι ότι, αν πραγματικά το θέλετε, τότε θα γίνουν και τα βήματα μπροστά. Σταματήστε να λυπάστε τον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι κουβαλάνε τον δικό
τους σταυρό(και κάποιων πιστέψτε με είναι πολύ πιο βαρύς από τον δικό σας). Δείτε γύρω σας και θα καταλάβετε.
-Μάθετε τι είναι ζωή. Ένα παιδάκι στην προσπάθεια του να μάθει να περπατάει, θα πέσει στο έδαφος χίλιες φορές και θα σηκωθεί χίλιες μια, γιατί ξέρει από ένστικτο ότι στην ζωή περπατάμε όρθιοι. Έτσι πρέπει να κάνετε και με τα δικά σας πεσίματα στην διάρκεια της ζωής σας και να σταθείτε όρθιοι.
-Ενεργοποιηθείτε. Ψάξτε να βρείτε λύσεις στο πρόβλημά σας, αντί να μιζεριάζετε χωρίς τελειωμό. Αποδεχτείτε την καινούργια πραγματικότητα και σταματήστε τον στρουθοκαμηλισμό. Προσπαθήστε να βγάλετε το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από αυτήν την αλλαγή.
-Να είστε αισιόδοξοι. Τι ωφελεί αν τα βάψετε μαύρα; Πείτε ότι θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα. Ο λαός λέει μία σοφή παροιμία ’’Να μην σου δώσει ο θεός όσα μπορείς να αντέξεις’’. Σκεφτείτε το. Στάσου όρθιος. Η ζωή είναι γεμάτη από χαρές. Άλλαξε στάση ζωής και σκέψης και σύντομα όλα θα βελτιωθούν. Ζεις σε έναν ευλογημένο τόπο με απίστευτες ομορφιές, που μπορείς να τις απολαύσεις με όλο σου το είναι. Γύρνα σελίδα στην ζωή σου. Είσαι φτιαγμένος για μεγάλα αποτελέσματα.

Η ζωή σου είναι στα χέρια σου. Μην
χαραμίζεσαι άδικα.

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα