ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΤα νέα μέτρα: Οι 21 αλλαγές στη φορολόγηση που φέρνει μαζί του...

Τα νέα μέτρα: Οι 21 αλλαγές στη φορολόγηση που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος και όποιος αντέξει!…

Το 2014 θα είναι μια χρονιά που θα μας μείνει αξέχαστη. Όλοι ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομίας να μας διαβεβαιώνει ότι διανύουμε το τελευταίο στάδιο της μακρόχρονης λιτότητας, ότι μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης και ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν άλλα μέτρα. Όταν άκουσα αυτό το τελευταίο, όχι μόνο δεν με καθησύχασε, αλλά με έβαλε σε μεγαλύτερη ανησυχία. Με ζώσανε τα φίδια. Πριν καλά–καλά περάσουμε το κατώφλι της νέας χρονιάς καλούμαστε να ζήσουμε με νέα μέτρα που επιβάλλονται για την προσαρμογή στη «νεότερη πραγματικότητα» και την «αναγκαία εφαρμογή» προκειμένου να βγούμε από το τέλμα και να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και τις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Πολλοί με ρωτάνε ποιές είναι αυτές οι αλλαγές. Γι’ αυτό και τις παραθέτω παρακάτω.

1. Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων. Εισαγωγή έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης με νέους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
2. Κατάργηση σχεδόν του συνόλου των φοροαπαλλαγών (δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, ενοίκιο κυρίας
κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη).
3. Αλλάζει το ποσοστό αξίας αποδείξεων επί του εισοδήματος που πρέπει να συγκεντρωθούν το 2014. Πρέπει να συγκεντρωθεί αξία αποδείξεων ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματος, ενώ η ποινή για τη μη συγκέντρωση παραμένει  στο 22% επί του ποσού που υπολείπεται.
4. Νέα κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με συντελεστή 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό. Από φέτος υπάρχει δυνατότητα οι επαγγελματικές και ασφαλιστικές δαπάνες να εκπίπτουν στο σύνολο τους.
5. Νέα κλίμακα φορολόγησης των καθαρών κερδών για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες με απλογραφικά βιβλία. Οι νέοι συντελεστές είναι 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.
6. Νέος αυξημένος συντελεστής 26% φορολόγησης των κερδών για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.
7. Νέος αυξημένος συντελεστής 26% για τα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ.
8. Υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων από φέτος είναι όλοι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς με τζίρο από 10.000 ευρώ και πάνω. Η φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους θα γίνει με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.
9. Αυτοτελώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια με συντελεστή 11% έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.
10. Προβλέπεται αύξηση του φορολογικού κλιμακίου από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ όπου επιβάλλεται ο φορολογικός συντελεστής 22% για κατοίκους και επιχειρήσεις σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Μείωση κατά 40% των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις σε νησιά.
11. Νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από το καλοκαίρι του 2014 και θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια.
12. Συμπληρωματικός φόρος επί της συνολικής αστικής ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν έως και το 1%.
13. Κατάργηση όλων των απαλλαγών από τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
14. Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 8% που είναι σήμερα, για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα.
15. Επιβολή φόρου υπεραξίας ακινήτων με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Για ακίνητα που αποκτήθηκαν από 1/1/2013 και μετά.
16. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των μετοχών.
17. Κατάργηση φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
18. Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή 13% για το ΦΠΑ στην εστίαση.
19. Αυξάνεται το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπονται κατασχέσεις του δημοσίου από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το όριο αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.500.
20. Αύξηση του ορίου από το οποίο επιτρέπονται κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ.
21. Επιβολή φόρου 20% σε μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά. Πέραν τούτων αρκετοί συμπολίτες μας έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για να εξοφλήσουν οφειλές τους που έρχονται σαν χιονοστιβάδα.

Αν αδυνατούν να ανταποκριθούν, το αόρατο χέρι του Δημοσίου συμφέροντος αδειάζει τα τραπεζικά υπόλοιπα των λογαριασμών τους και η ορατή απειλή βρίσκεται έξω από το σπιτικό τους προειδοποιώντας για την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων και της προσωπικής τους ελευθερίας!
Αλλά αυτό που θα σαρώσει την μικρομεσαία τάξη είναι η εφαρμογή του νέου ποινολογίου για τις εκπρόθεσμες υποβολές δηλώσεων που επιβάλλεται αδιακρίτως προς τους υπόχρεους και τους φοροτεχνικούς. Τα πρόστιμα των 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, δεν επιτρέπουν στους εμπλεκόμενους ούτε την πιθανότητα ασθένειας ή έστω θανάτου! Έμαθα ότι οι νόμοι έχουν στόχο την προστασία του πολίτη και της πολιτείας. Οι εμπνευστές όμως αυτών των διατάξεων μου δίνουν ένα άλλο μάθημα που δεν διδάχθηκα ούτε από το Συνταγματικό ούτε το Αστικό Δίκαιο.
Εφαρμόζονται κανόνες απολυταρχικής προσαρμογής των πολιτών σε ένα σύστημα που νοιάζεται μόνο για τη διάσωση του κρατικού μηχανισμού σε ακέραιες μονάδες, αδιαφορώντας για τους πολίτες-μονάδες.
Θυμάμαι τις πλατωνικές ιδέες περί δημοκρατικού πολιτεύματος: «Καθώς μεγαλώνει αυτό το κοινωνικοοικονομικό χάσμα, αυξάνονται και οι εντάσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, δίνοντας χώρο για την εμφάνιση της δημοκρατίας. Οι φτωχοί ανατρέπουν τους άπειρους ολιγαρχικούς και σύντομα παρέχουν ελευθερίες σε όλους τους πολίτες. Κάποιος δημαγωγός σύντομα ανέρχεται για να προστατέψει το δίκιο των κατώτερων τάξεων. Οι άνθρωποι «μεθούν» με τόση ανεξέλεγκτη ελευθερία και έτσι επέρχεται τυραννία, το πιο καταπιεστικό είδος διακυβέρνησης».
Μάλλον είχε δίκιο ο Πλάτων όταν οραματίστηκε την «ιδεώδη πολιτεία». Πράγματι η όραση του ήταν τόσο ισχυρή. Έβλεπε μέχρι το σήμερα.

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα