Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
30.4 C
Rhodes
Αρχικήrhodes.onlineαμεριΚάλτσουραμεριΚάλτσουρ #32 – Star Trek: εμπνεόντας την τεχνολογική εξέλιξη

αμεριΚάλτσουρ #32 – Star Trek: εμπνεόντας την τεχνολογική εξέλιξη

- Διαφήμιση -

Γράφει ο Μιχάλης Καβουκλής

Κατά τα δύο προηγούμενα αμεριΚάλτσουρ είδαμε πως μία σειρά επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960 ενέπνευσε ένα τεράστιο franchise με μία από τις πιο dedicated fan-bases εκεί έξω, επηρέασε το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ (άρα κι αλλού) και κατάφερε να επηρεάζει μέχρι και πολιτικές αποφάσεις.

Τεράστια είναι η συμβολή της, όμως, και στην πρόοδο της τεχνολογίας. Όποιος την δεκαετία του 1960 μιλούσε για τεράστιους υπολογιστές με κάθε πληροφορία αποθηκευμένη μέσα τους, για συσκευές με πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία από παντού, μικρές συσκευές επικοινωνίας, όπλα με την ικανότητα να ακινητοποιούν αντί απλά να σκοτώνουν, μιλούσε σίγουρα ως εκπρόσωπος της επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα;

Δεν θα μιλήσουμε για τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, της τεχνολογία αφής, την τηλεδιάσκεψη, τις τεράστιες βάσεις δεδομένων, την αυτόματη μετάφραση, τα ολογράμματα. Το Star Trek έχει προτείνει ή έχει προφητεύσει δεκάδες άλλες τεχνολογικές καινοτομίες που βρίσκονται πολύ κοντά στην υλοποίηση ή πλέον είναι τουλάχιστον θεωρητικά εφικτές. Π.χ. μπορούμε να αναφέρουμε την παραγωγή ενέργειας από αντιύλη, όπου μαγνητικά πεδία χειρίζονται την αντιύλη (για αποφυγή καταστρεπτικών συνεπειών) για την παραγωγή ενέργειας. Μπορούμε να αναφέρουμε τις μηχανές ώθησης (impulse engines) που θεωρητικά είναι αποδεκτές. Μπορούμε να αναφέρουμε τα ανδροειδή, μια εφεύρεση που μας απασχολεί χρόνια και έχουμε δει κατά καιρούς πολλές υλοποιήσεις. Μπορούμε να πούμε για το διαφανές αλουμίνιο.

- Διαφήμιση -

Μια άλλη καινοτομία, ή μάλλον ανάγκη από την πασιφιστική φύση της εκπομπής, ήταν τα όπλα που δεν σκοτώνουν. Τα περίφημα Phasers είχαν διάφορες κλίμακες, από την πρόκληση δυσφορίας μέχρι την αναισθητοποίηση και στην ύστατη ανάγκη τον θάνατο. Το τελευταίο διαχρονικά το καλύπτουμε καλά και με τα υφιστάμενα πυροβόλα όπλα. Εφαρμογές σαν το taser που διαχέει ηλεκτρισμό στον πληττόμενο ή τις πιο σύγχρονες συσκευές μικροκυμάτων που χρησιμοποιούν στρατιώτες των ΗΠΑ για πρόκληση δυσφορία έως και εγκαυμάτων, μοιάζουν πολύ κοντά στην λογική και την λειτουργία του Phaser.

Από τις προτάσεις του Star Trek δεν λείπουν και πράγματα εξωφρενικά: ταξίδι με “πλανητικές ταχύτητες”, ταξίδι στο χωροχρόνο, τηλεμεταφορά ανθρώπου από και προς μη ελεγχόμενες συνθήκες είναι από ακραία βάσει των σύγχρονων θεωριών μέχρι απλά υπερβολικά μυθεύματα (με τα μέχρι τώρα δεδομένα). Όμως, οι εκλεπτυσμένοι ανιχνευτές, οι σαρωτές του ανθρώπινου σώματος, οι τρισδιάστατες ακτινογραφίες και απεικονίσεις, η θεραπεία με Laser και ακτίνες, η λαπαροσκοπική χειρουργική, έχουν όλα εμφανιστεί στο Star Trek χρόνια ή και δεκαετίες πριν βγουν από τα εργαστήρια ή το μυαλό των ερευνητών.

3d-printer

Υπάρχουν, και δεκάδες άλλες περιπτώσεις, αλλά το αφιέρωμα στο Star Trek θα κλείσει με τον Replicator, τον διπλασιαστή, μία “μαγική” συσκευή που μπορεί να “υλοποιεί” αντικείμενα (από εργαλεία μέχρι ένα αχνιστό φλυτζάνι Earl Grey) από μία βάση δεδομένων. Εξωπραγματικό; Ίσως. Αλλά αν σκεφτούμε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στην αγορά συσκευές με κόστος γύρω στις 5.000 ευρώ που μπορούν να σαρώσουν και να αναπαράγουν αντικείμενα ή στις οποίες εισαγάγουμε τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα και παίρνουμε την υλική εκδοχή τους, αν δηλαδή υπολογίσουμε τους 3D printers του σήμερα, πόσο μακριά είμαστε από έναν replicator;

Μία συνεργασία του Λωτού με το rhodes.online

- Διαφήμιση -

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις