Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Rhodes
ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΧαράλαμπος Ευθυμιάδης «Συνεχίζω με εσάς χωρίς αυτούς!» – Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Χαράλαμπος Ευθυμιάδης «Συνεχίζω με εσάς χωρίς αυτούς!» – Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

- Διαφήμιση -

Το σύνθημά σας «Συνεχίζω με εσάς χωρίς αυτούς!!!» σχολιάσθηκε και μάλλον ενόχλησε κάποιους. Τι έχετε να πείτε;
Σαφές είναι. Συνεχίζω με αυτούς που με εκτιμούν, που πιστεύουν σε μένα, που έχουμε κοινό όραμα και συγκεκριμένη ιδεολογία για το καλό της πόλης και του Δήμου μας. Επί τρία και κάτι χρόνια, σαν πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, έζησα από κοντά τη νοοτροπία του χτυπήματος στην πλάτη («άστο μωρέ, εγώ είμαι εδώ»), το κλείσιμο του ματιού, τη νοσηρότητα του κατεστημένου. Η αντίστασή μου σε ότι είχε να κάνει με το ρουσφέτι και το μέσον και η άποψή μου δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, κατ’ επέκταση ούτε και στις αποφάσεις της δημοτικής κοινότητας, άσχετα αν μερικές φορές πέρασαν και ζητήματα όπου μειοψήφισα (π.χ. κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κατάλυμα Ωβέρνης), γιατί υπάρχει και το ηθικό στοιχείο. Δεν έγιναν πολλά, όπως για παράδειγμα ότι αφορά στην προσπάθεια για την καλύτερη εμφάνιση της παραλιακής και γύρω από τα τείχη Μεσαιωνικής Πόλης σε σχέση με τους μικροπωλητές, διότι δεν είχα τη συμπαράσταση όλων των εμπλεκομένων. Γι’ αυτό λοιπόν συνεχίζω μ’ εσάς αφήνοντας πίσω πολιτικές συμπεριφορές που δεν μου ταίριαζαν, ούτε σας άξιζαν και που διέψευσαν τις προσδοκίες όλων μας τα τρία χρόνια που πέρασαν και στρέφομαι στο νέο, δυναμικό και υγιές κομμάτι που παλεύει για το καλό του τόπου μας.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί ν’ αλλάξει και πώς;
Τα πάντα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Είναι ανεπίτρεπτο τα ωραιότερα σημεία της Ρόδου, η πλατεία Δημαρχείου και πίσω από την Περιφέρεια, να έχουν καταντήσει νεκροταφεία αυτοκινήτων ή δημόσια ουρητήρια! Στη Νέα Μαρίνα και στην υποβαθμισμένη περιοχή του ΚΟΒΑ, να βλέπεις αυτά τα κουφάρια των κτιρίων-φαντάσματα της παλιάς βιομηχανικής εποχής της Ρόδου έτοιμα να καταρρεύσουν. Θα πρέπει αυτή η ζώνη να αναβαθμιστεί και να αναδειχθούν τα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια της.
Θα πρέπει επίσης περιοχές όπως το Μαντράκι, οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης ν’ αλλάξουν όψη και να γίνουν χώροι έλξης των πολιτών. Να γίνουν κι άλλοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι ώστε να ξαναμπεί το ποδήλατο στη ζωή του Ροδίτη. Όλα αυτά θα «διώξουν» επιτέλους το αυτοκίνητο από το κέντρο.
Με την ενασχόληση μου, ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, στην τελευταία θητεία μας, έζησα από κοντά τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης. Προτεραιότητα μου είναι οι αποτελεσματικές λύσεις ως προς την εμφάνιση και την καθημερινότητά της. Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο κανονισμός που θέλει την Μεσαιωνική πόλη πεζόδρομο (με μοναδική εξαίρεση τα οχήματα των μονίμων κατοίκων αυστηρά). Επίσης υπάλληλοι της Υπηρεσίας καθαριότητας που θα απασχολούνται αποκλειστικά στην Μεσαιωνική Πόλη και άλλα πολλά. Το ζητούμενο όλων των παραπάνω είναι να γίνει η πόλη μας ανθρώπινη και λειτουργική.

Δεν απαιτούν πόρους όμως όλα αυτά;
Χρήματα μπορούμε να βρούμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα – αρκεί φυσικά να τα παρακολουθούμε. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένα στελεχωμένο γραφείο που ν’
ασχολείται αποκλειστικά με αυτά. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και χωρίς χρήματα, με τις ήδη υπάρχουσες δομές του Δήμου που όμως χρειάζονται αναδιοργάνωση. Να ενισχυθεί ο θεσμός των δημοτικών ιατρείων, τα Κ.Α.Π.Η., το Βοήθεια στο σπίτι, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τόσα άλλα. Στη δική μας κοινωνία ανθεί και ο εθελοντισμός που πάντα είχαμε την στήριξή του και μπορεί να συνεργάζεται με τις δομές του Δήμου.
Οι πολίτες δεν είναι μπλε, ούτε κόκκινοι, ούτε πράσινοι. Θέλουν να είναι νόμιμοι, αλλά δεν τους το επιτρέπουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει ν’ αποκτήσει νόημα και στρατηγική.

Τι σημαίνει για εσάς πολιτική;
Πολιτική για μένα είναι το να βιώνεις έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και να τον αναδεικνύεις μέσα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι θεωρία, αλλά πράξη, βίωμα.
Είναι κάτι που το έχω αποδείξει μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα. Πρώτα ακούω, συμβουλεύομαι, διαβουλεύομαι με τους πολίτες και μετά αποφασίζουμε μαζί.

- Διαφήμιση -

Είστε ιδιαίτερα αγαπητός σαν ένας αυθεντικός εκφραστής των ιδεών σας.
Χαίρομαι που το ακούω. Το μόνο που κάνω είναι να είμαι αληθινός και συνεπής ως προς τον εαυτό μου και ως προς τους ανθρώπους γύρω μου. Η αυθεντικότητά μου είναι γνήσια. Δεν μπαίνω σε καλούπια και δεν είμαι δήθεν.

Τελευταία κάνατε γνωστή και τη σούμα, το τοπικό μας προϊόν!
Γεγονός. Η προτροπή μου στους φίλους «πάμε να πιούμε σούμα» έχει γίνει… σλόγκαν! (γέλια) Είναι ένα από τα τοπικά μας προϊόντα που μέχρι τώρα δεν ήταν στις επιλογές του κόσμου. Σε λίγο θα τη βρίσκουμε ακόμα και στις καφετέριες στη Ρόδο! Μη φανταστείτε βέβαια ότι έκανα διάσημη τη σούμα επειδή είμαι ο μεγάλος πότης. Η σούμα είναι μια φιλοσοφία, είναι η πρόφαση πίσω από τη διάθεση να μαζευτούμε, να μιλήσουμε, να ρίξουμε ιδέες, να επικοινωνήσουμε. Διότι το παν είναι η επικοινωνία.
Χαράλαμπος (Μπάμπης) Ευθυμιάδης
Φαρμακοποιός
Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ρόδου
«Συνεχίζω με εσάς, χωρίς αυτούς!!!»
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.