Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
14.3 C
Rhodes
ΑρχικήΔιάφοραΛωτόςΖήστε την αγάπη τώρα!

Ζήστε την αγάπη τώρα!

- Διαφήμιση -

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Eίστε ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι στα σεμινάρια, ζευγάρι ΚΑΙ στη συγγραφή! Να υποθέσουμε ότι έχετε ήδη δημιουργήσει μεταξύ σας την τέλεια σχέση την οποία διδάσκετε;
Ν.Ο Η ευτυχισμένη σχέση δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Ένα πυροτέχνημα. Είναι μια διαδρομή. Διαδρομή γεμάτη με πολλές λακκούβες και πολλά σκαλοπάτια. Το ζητούμενο είναι ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι υπάρχει η αληθινή αγάπη, ότι υπάρχει ασφαλής και σύντομος δρόμος προς την ευτυχία. Να σταματήσουμε δηλαδή να «χρεώνουμε» τις εμπειρίες και τους ανθρώπους που μας έφεραν ως εδώ και να περπατήσουμε ευθεία με οδηγό τη γνώση και την αυτοπεποίθησή μας έξω από τις λακκούβες της απογοήτευσης. Η ερωτική σχέση είναι ένα μάθημα – καταρχήν αυτογνωσίας κι έπειτα επέκτασης της προσωπικότητάς μας. Είναι η ανώτερη από όλες τις σχέσεις μας σε αυτή τη ζωή.
Καθένας έχει το δικό του προσωπικό μάθημα σε κάθε σχέση να διαχειριστεί. Φυσικά ούτε εγώ, ούτε η Τζιλ αποτελούμε εξαίρεση σε αυτό. Απεναντίας η δική μας αποστολή είναι και δυσκολότερη γιατί είναι πολύ καλή η γνώση, αλλά ακόμη καλύτερη η εφαρμογή της. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και
στο βιβλίο μας «Αγάπη Τώρα» και οι δυο μας περάσαμε όλη την σκληροτράχηλη διαδρομή της μοναξιάς, της αποτυχίας και του πόνου, αλλά δεν σταματήσουμε να δουλεύουμε και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενοι με το άλλο μας ολόκληρο.

Υπάρχει η άποψη ότι ο έρωτας είναι κυρίως θέμα τύχης, κάτι που απλά συμβαίνει. Γιατί κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο «τυχεροί» σ’ αυτόν τον τομέα; Σε τι διαφέρουν από τους άλλους;
Τ.Δ Στην Ακαδημία Σχέσεων (www.acadimiasxeseon.gr) λέμε ότι δεν υπάρχει τύχη. Η φαινομενική ευτυχία που βλέπουμε και, γιατί όχι, ζηλεύουμε σε κάποια ζευγάρια, δηλαδή η εικόνα που φαίνεται από έξω, πολλές φορές είναι διαφορετική από εκείνη που βιώνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Η προσωπική μας ανάπτυξη προέρχεται από τις δυσκολίες τις οποίες καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Έτσι ο κάθε ένας μας «μαθαίνει» από άλλον τομέα της ζωής του: κάποιος συναντά διαρκώς προκλήσεις στα οικονομικά, άλλος έχει θέματα υγείας και κάποιος άλλος είναι…. «άτυχος» στην αγάπη. Το σίγουρο είναι ένα: όλοι συναντούμε δυσκολίες, απλά αυτές εκδηλώνονται πιο έντονα σε διαφορετικό τομέα για τον καθένα.

Τα «μαθήματα περί αγάπης» δεν περιορίζουν τον αυθορμητισμό στην ερωτική μας συμπεριφορά η οποία, σα φυσιολογική λειτουργία, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται «οδηγίες χρήσης»;
Ν.Ο Εξαιρετική ερώτηση. Απλά θα σας πω ότι, αν δικαιωνόταν η αγάπη χωρίς εκπαίδευση και πειθαρχία, τότε θα δικαιωνόταν και ο φοβισμένος και ο πικραμένος και ο κάθε διαμαρτυρόμενος. Μα θα με ρωτήσετε και πάλι, θέλει η Αγάπη Γνώση; Ε, ναι. Για να ενώσεις το σώμα το μυαλό και την ψυχή σου με ένα άνθρωπο, για να κάνεις ιδανικά αυτή τη μοναδική τριπλή σύνδεση χρειάζεται να εκπαιδευτείς. Εμείς μέχρι τώρα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα γιατί απλά εφαρμόζαμε τις πεποιθήσεις των ερασιτεχνών. Βασιζόμασταν στις συμβουλές της φίλης, της θείας, του
κολλητού… Λέμε στα σεμινάρια της Ακαδημίας Σχέσεων πως η συμβουλή του ειδικού κοστίζει, αλλά περισσότερο κοστίζει η συμβουλή του φίλου και της παρέας (ένα διαζύγιο, έναν χωρισμό). Άλλωστε αυτά που επικοινωνούμε στα σεμινάριά μας δεν είναι πανάκεια, δεν δουλεύουν με
copy paste. Είναι η γνώση των καλύτερων δασκάλων την οποία ο καθένας από μας καλείται να φέρει στα μέτρα του όσο καλύτερα μπορεί. Το πρόβλημα μέχρι τώρα προέκυπτε γιατί εγώ επέλεγα να παρακάμψω τη δουλειά για την αγάπη, αλλά ζητούσα παράλληλα να έχω τα οφέλη της. Κουραζόμασταν όχι από τη δουλειά για την αγάπη, αλλά από το να προετοιμάσουμε τα σκονάκια να περάσουμε την τάξη της αγάπης.

- Διαφήμιση -

Ποιο είναι το πιο «κρίσιμο» σημείο στην εξέλιξη μιας συναισθηματικής σχέσης;
Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η Απόφαση. Η στιγμή που αποφασίζουμε να δεσμευτούμε στη σχέση, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Η στιγμή που η εναλλακτική του χωρισμού εξαφανίζεται από το μυαλό μας. Αυτή είναι και η στιγμή της απόλυτης παράδοσης στον έρωτα. Τότε ξεκινάμε να «δουλεύουμε» πραγματικά στη σχέση μας. Γι’ αυτό και ο γάμος θεωρείται ιερός. Λέμε στον κόσμο και στον Θεό: ναι, αυτόν τον σύντροφο διάλεξα για όλη μου τη ζωή. Διακοινωνούμε την απόφασή της δέσμευσής μας.

Ποια είναι η υπ’ αριθμόν 1 συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον-α που είναι μόνος και θέλει να προσελκύσει στη ζωή του την «Αγάπη, Τώρα»;…!!!
Να έχει πίστη ότι υπάρχει η αληθινή αγάπη και ότι του αξίζει να τη ζήσει, εφόσον δουλέψει γι’ αυτή. Να βρει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό και μετά να προσελκύσει τον/ την σύντροφο της ζωής του. Αντίθετα και αντίρροπα δεν γίνεται.

Το βιβλίο σας «Αγάπη Τώρα» έγινε best seller μέσα σε 30 μέρες. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Ν.Ο. Ο λόγος είναι ότι δεν γράφτηκε απλώς για να διαβαστεί μία φορά και μετά να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες. Φτιάξαμε ένα ζωντανό εγχειρίδιο που δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ανατρέχει στα κεφάλαια που, ανάλογα με το τι αισθάνεται και τι αντιμετωπίζει κάθε φορά, θα του φανούν πιο χρήσιμα. Είναι γεμάτο με πρακτικές εφαρμογές που βοηθούν να προσεγγίσεις πιο εύκολα τον στόχο σου, οι οποίες επεκτείνονται και στο site www.agapitora.gr Διατίθεται αποκλειστικά από τα Public.Το βιβλίο ήταν μια ιδέα της Τζιλ, η οποία και το ξεκίνησε. Καθώς το έγραφε όμως, της έλειπε η οπτική γωνία ενός άνδρα που πέρασε από την διαδικασία να βρει το ταίρι του. Συμπληρώνοντας λοιπόν, εγώ έγραψα τα κεφάλαια 4, 6, 7 – καθώς και τα κομμάτια για την ερωτική ανωτερότητα στο κεφάλαιο 1 και για τα «λάθη» και τις διαστρεβλώσεις στο κεφάλαιο 3. Είναι πλήρες γιατί εμπεριέχει την οπτική γωνία ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ο «κεραυνοβόλος έρωτας» υπάρχει ή είναι μία συλλογική ψευδαίσθηση;
Τ.Δ Το να δούμε κάποιον και να αναπτυχθούν έντονα ερωτικά συναισθήματα σίγουρα μπορεί να συμβεί. Το να αγαπήσουμε όμως κάποιον ή να τον ερωτευτούμε απλά με το να τον δούμε είναι λίγο… δύσκολο!
Οι άνθρωποι λειτουργούμε ολιστικά, με όλες μας τις αισθήσεις. Είναι απαραίτητο να ακούσουμε τον άλλον, να τον μυρίσουμε (ναι, η όσφρηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον έρωτα), να δούμε πως κινείται στον χώρο κ.α.
Ο έρωτας βασίζεται σε ένα απεριόριστο πάρε-δώσε των αισθήσεων και της επικοινωνίας. Κάποιες φορές λοιπόν γεννιέται με μια ματιά μα διατηρείται με επιμονή, υπομονή και πολύ κατανόηση.

Ποιές βάσεις πρέπει να βάλουμε στο ξεκίνημα μιας γνωριμίας ώστε να τη βοηθήσουμε να εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο;
Ν.Ο Οι βάσεις χρειάζεται να μπουν πολύ πριν από το ξεκίνημα της γνωριμίας. Από το ευλογημένο (και όχι όπως πιστεύουν πολλοί καταραμένο) διάστημα της μοναχικότητάς μας. Εκεί χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η επαναλαμβανόμενη ιστορία που μας συμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις και να κατανοήσουμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε στον εαυτό μας. Όπως περιγράφουμε στο Αγάπη Τώρα, υπάρχουν αυτά τα επτά μυστικά με τη σειρά : Απόφαση, Προετοιμασία, Συγχώρεση, Αλλαγή, Χώρος, Αυτοπεποίθηση, Πειθαρχία. Όταν δουλέψουμε και διαβούμε αυτά τα στάδια τότε θα χρειαστεί να λάβουμε υπόψιν μας το μοντέρνο ορισμό της Αγάπης ο οποίος λέει ότι: Αγάπη είναι η θέληση του ανθρώπου να διευρύνει τον εαυτό του με σκοπό να καλλιεργήσει τη δική του ή ενός άλλου πνευματική ανάπτυξη. Και φυσικά οι πραγματικές βάσεις, οι πυλώνες μιας επιτυχημένης σχέσης δεν είναι άλλες από το θαυμασμό, τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη δημιουργικότητα, με αφετηρία τον εαυτό μας και προορισμό τον ή την συντροφό μας.

Η Τζιλ Δούκα MBA, PCC είναι διεθνής ομιλήτρια, bestselling συγγραφέας και βραβευμένη mentor. Είναι από τις πρώτες Ευρωπαίες προσκεκλημένες ομιλήτριες σε 2 TEDx events στην Ασία και στην Ευρώπη. Η Τζιλ είναι Ελληνοκαναδή και έχει εκπαιδεύσει, κάνει coaching και mentoring σε χιλιάδες άτομα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της, Νικόλα Ουρανό.
www.jilldouka.gr, www.jilldouka.com
Ο Νικόλας Ουρανός είναι ειδικός σχέσεων, ομιλητής, bestselling συγγραφέας και πιστοποιημένος marriage mentor. Ως ιδρυτής της Ακαδημίας Σχέσεων – www.acadimiasxeseon.gr – μαζί με guest ειδικούς εκπαιδεύει εκατοντάδες ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη σχέση χωρίς ημερομηνία λήξης. Εμφανίζεται και αρθρογραφεί στα ελληνικά και κυπριακά μέσα.
www.nikolasouranos.com

- Διαφήμιση -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Απάντηση

Πρόσφατα άρθρα

Σχετικά άρθρα

Επόμενες εκδηλώσεις