ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΟ Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος για την κατάσταση στο μηχανουργείο του Δήμου στην...

Σχετικά άρθρα

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος για την κατάσταση στο μηχανουργείο του Δήμου στην περιοχή Ασγούρου

Με αφορμή την πρόσφατη «διαμάχη» μεταξύ του Δήμου Ρόδου διά του εντεταλμένου συμβούλου Μ. Σταυρή και της εφημερίδας «Δημοκρατική», ο Σύλλογος μας έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  1. Η διοίκηση, και φυσικά σε αυτήν περιλαμβάνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν μπορεί πάντα να χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι «παρελήφθη καμένη γη» όταν μάλιστα η σημερινή αρχή αποτελεί στην ουσία φυσική συνέχεια της προηγούμενης αφού οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν στην πλειοψηφία της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.
  2. Είναι καθήκον των ΜΜΕ να αναδεικνύουν και να παρουσιάζουν θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Η παρουσίαση αυτή δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αλλά αφορά τους τρόπους λειτουργίας της δημοτικής αρχής.
  3. Δεν αμφισβητούνται τα λεγόμενα του Μ. Σταυρή ούτε η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε κάποιους τομείς, όμως η κατάσταση στα Ασγούρου είναι πραγματικά τραγική και φαίνεται «διά γυμνού οφθαλμού». Και είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια και μάλλον επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Ασφαλώς κάτι δεν πάει καλά στην οργάνωση του συγκεκριμένου χώρου. Φυσικά και εκτιμούμε τις προσπάθειες των δημοτικών υπαλλήλων αλλά πάνω απ’ όλα είναι το ευρύτερο συμφέρον και καλό των πολιτών και φυσικά των εκατομμυρίων επισκεπτών του νησιού.
  4. Δεν είναι δυνατόν ο χώρος εκείνος να χρησιμοποιείται ως ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Αποβλήτων) αφού δεν έχει σχεδιαστεί ως τέτοιος και φυσικά δεν πληρούνται οι όροι και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Μια επίσκεψη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας θα μας πληροφορούσε αν πραγματικά πληρούνται αυτοί οι όροι και τι κίνδυνοι υπάρχουν εξ αυτού του γεγονότος. Να σημειώσουμε ξανά ότι δίπλα στους χώρους της υπηρεσίας Τροχαίου Υλικού βρίσκονται εργαζόμενοι, κατοικίες και σχολικές δομές που φιλοξενούν μικρά παιδιά. Εάν απαιτείται η προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων αυτή πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους όρους,  προϋποθέσεις και φυσικά τη σχετική αδειοδότηση. Θυμόμαστε άλλωστε ανάλογο περιστατικό πριν μερικά χρόνια στη Δημοτική Κοινότητα Αφάντου όπου τα σκουπίδια συσσωρεύονταν στο παλιό εργοστάσιο κεραμικών.
  5. Σαφώς και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, που όπως μας ενημερώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Μ. Σταυρής έχει ήδη ξεκινήσει, για τη διαγραφή και οριστική απόσυρση και ανακύκλωση των οχημάτων που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Όμως αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και παράλληλα να καθαριστεί και αποκατασταθεί ολόκληρος ο χώρος του μηχανοστασίου. Είναι μια καλή ευκαιρία για μια συνολική αναβάθμιση του χώρου και της περιοχής  προς όφελος των εργαζομένων και των περιοίκων.
  6. Τα θέματα της διαχείρισης αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) πρέπει να μπει σε προτεραιότητα και ο Δήμος Ρόδου να αποφασίσει επιτέλους τι πραγματικά θέλει να κάνει. Θα συνεχίσει να λειτουργεί και με ποιους όρους η Υπηρεσία Καθαριότητας ή θα ανατεθεί το έργο της σε ιδιωτικές εταιρείες; Πόσα και ποια οχήματα χρειαζόμαστε για αυτή τη λειτουργία; Τι θα γίνει με τα θέματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και τελικά ανακύκλωσης και συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία, εθνική και ευρωπαϊκή;

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος παρακολουθεί με αγωνία και αληθινό προβληματισμό την κατάσταση στο νησί που σε πολλούς τομείς είναι η χειρότερη που θυμόμαστε. Βασικά ζητήματα όπως καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση και διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος  είναι προβληματικά και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τα βασικά πρότυπα διαχείρισης. Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες αναστροφής αυτής της κατάστασης και αυτό πρέπει να γίνει με την απαραίτητη κοινωνική συμμετοχή.

Απάντηση

Από το shop μας

Πρόσφατα άρθρα