ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΜια ξεχωριστή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που δεν έμοιαζε με καμιά!

Μια ξεχωριστή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που δεν έμοιαζε με καμιά!

53 παιδιά του Ξενώνα ”Ελπίδα” του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, που φιλοξενούνται στο νησί της Ρόδου για τις ημέρες των διακοπών τους, υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Χαρούλα Γιασιράνη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τις δωρεάν παροχές του Ξενώνα.

Τα παιδιά που συνοδεύονταν από την Διευθύντρια του Ξενώνα “Ελπίδα” και Άννα Παναγοπούλου, στελέχη του Ξενώνα και τους γονείς τους, γέμισαν με τις χαρούμενες φωνές τους την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην διάρκεια μιας ξεχωριστής συνεδρίασης, στην οποία προήδρευσε ο μικρός Χρήστος. Η κα Παναγοπούλου ανέλυσε διεξοδικά τις παροχές του Ξενώνα στα καρκινοπαθή παιδιά και τις οικογένειες τους ενώ ο κοινωνικός λειτουργός και συνοδός των παιδιών κ. Δημήτρης Νάνης παρουσίασε το ιστορικό του Ξενώνα από την ημέρα ίδρυσης του και τις λειτουργίες που έχει τη δυνατότητα να παρέχει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τόσο τα στελέχη του Ξενώνα, όσο και οι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά που πήραν το λόγο, ευχαρίστησαν με πολύ θερμά λόγια τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ολόκληρη την κοινωνία της Ρόδου για την υποστήριξη που παρέχουν στην “Ελπίδα” και για τις ημέρες των διακοπών που τους χάρισαν.

Συγκινημένος από την δύναμη της ψυχής και την χαρά που κρύβουν μέσα τους οι “μικροί ήρωες” όπως τους αποκάλεσε, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου παραχώρησε την θέση του στο μικρό Χρήστο, που ενθουσιάστηκε με τα καθήκοντα του προέδρου που του ανατέθηκαν. Αεικίνητος και ιδιαίτερα ζωηρός, συνεπήρε με το κέφι και το ταμπεραμέντο του όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

episkepsi-ksenona-elpida02

Καλωσορίζοντας τα παιδιά, τους συνοδούς τους και τους εκπροσώπους του Ξενώνα, ο κ. Σωτρίλλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που είστε σήμερα εδώ. Ήρθατε και φέρατε την χαρά, την ελπίδα, την ανθρωπιά, που στους σημερινούς ρυθμούς της ζωής μας κινδυνεύει να εκλείψει. Με την παρουσία σας μας διδάσκετε την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, και την αλληλοϋποστήριξη. Μας διδάσκετε την δύναμη στην οποία εσείς μετατρέπετε κάθε δύσκολη στιγμή. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας κοντά μας και να ξέρετε πως πάντα θα υπάρχει εδώ για σας μια ανοιχτή αγκαλιά».

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή, η χαρά και η συγκίνηση να είστε σήμερα εδώ, μαζί μας» ανέφερε η κα Χαρούλα Γιασιράνη, καλωσορίζοντας τα παιδιά και τους συνοδούς τους, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τόσο το σθένος των παιδιών και των οικογενειών τους, όσο και το σοβαρό και ανεκτίμητο έργο που επιτελεί ο Ξενώνας “Ελπίδα”.

Ειδικότερα, η κα Γιασιράνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κοινωνική προσφορά του Ξενώνα Ελπίδα είναι ανεκτίμητη με δεδομένο ότι τα παιδιά και οι οικογένειες τους φιλοξενούνται δωρεάν για πολλούς μήνες έως και χρόνια. Αποτελεί λειτούργημα και εξαιρετική συνεισφορά στις καταπονημένες οικογένειες που εξοντώνονται ψυχολογικά τόσο από την ίδια την αρρώστια αλλά και οικονομικά λόγω της μακράς περιόδου της θεραπείας των παιδιών. Η δωρεάν φιλοξενία τους στον Ξενώνα με όλες τις παροχές είναι πολύτιμη και καθοριστική στην θεραπεία των καρκινοπαθών παιδιών.

Θέλω να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για το λειτούργημα που επιτελείτε αφού, από το 1991 μέχρι σήμερα, έχετε φιλοξενήσει στον Ξενώνα 1.500 παιδιά, μεταξύ των οποίων και 25 Pοδιτόπουλα. Εύχομαι η λειτουργία του Ξενώνα “Ελπίδα” να έχει όση διάρκεια χρειάζεται για να ανακουφίζει τα καρκινοπαθή παιδιά και τις οικογένειες τους».

 

Λίγα λόγια για τον Ξενώνα

Ο Ξενώνας ΕΛΠΙΔΑ, του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 1999, παρέχοντας δωρεάν τη ζεστή του φιλοξενία σε οικογένειες από την επαρχία. Πρώτος στο είδος του σε πανελλήνια κλίμακα, δημιουργήθηκε για να γαληνέψει, να δώσει σπίτι και ελπίδα στα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και τους γονείς τους. Φιλοξενεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 0 – 18 ετών  που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην περιοχή της Αθήνας για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους στις ογκολογικές κλινικές των  Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

 

Ο Ξενώνας της «Ελπίδας» είναι για τις οικογένειες αυτές το δικό τους σπίτι στην Αθήνα.  Ο χώρος όπου παίρνουν δύναμη μπροστά στο άγχος και την ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού, που συνοδεύεται συνήθως με μακρόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο, πολύμηνη εξωνοσοκομειακή θεραπεία και τεράστια έξοδα. Η θεραπεία των παιδιών διαρκεί από ένα μήνα έως ένα χρόνο με αποτέλεσμα τα παιδιά να απομακρύνονται από το οικείο τους περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική στήριξη.

 

Αλλά και οι γονείς έχουν ανάγκη να στηριχθούν, να κρατηθούν από την ελπίδα, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Και μόνο το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον συνυπάρχουν σαν μία μεγάλη οικογένεια, παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τους προσφέρει ένα αίσθημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η λειτουργία του κάλυψε μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη καθώς οι γονείς χρειαζόταν να ζουν για αρκετούς μήνες στους διαδρόμους των νοσοκομείων ή να πληρώνουν τεράστια ποσά σε ξενοδοχεία τα περισσότερα από τα οποία δεν πληρούσαν τους όρους διαβίωσης που ήταν απαραίτητο στο στάδιο αποθεραπείας των παιδιών. Είχαν εξαντληθεί οικονομικά ή ακόμα φιλοξενούνταν σε συγγενείς.

 

Mέλημα του Ξενώνα είναι, παιδιά και γονείς να μη χάσουν την επαφή τους με το κοινωνικό σύνολο. Nα έχουν συμπαραστάτες. Nα πιστέψουν ότι τίποτε δεν τελειώνει με μία διάγνωση,  πως ο καρκίνος νικιέται και ότι η “EΛΠIΔA” βρίσκεται στο πλευρό τους σε όλο αυτό το δύσκολο δρόμο.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, ο Ξενώνας έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 1500 οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα