Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.6 C
Rhodes
ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΚοινή πρωτοβουλία Κρεμαστινού-Κόνσολα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της...

Κοινή πρωτοβουλία Κρεμαστινού-Κόνσολα για τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου

- Διαφήμιση -

Οι Βουλευτές Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Μάνος Κόνσολας, κατέθεσαν κοινή Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ζητώντας τη δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου και την ολοκλήρωση της μελέτης του Ακτινοθεραπευτικού Εργαστηρίου.

Οι κ.κ. Κρεμαστινός και Κόνσολας επισημαίνουν ότι η ουσιαστική ανυπαρξία Ογκολογικού Τμήματος με Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς στη Ρόδο αλλά και στα Δωδεκάνησα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται δομές δημόσιας υγείας δύο ταχυτήτων, αφού όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μετακινούνται στην Αθήνα, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αφήνονται στην τύχη τους μιας και ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια που επιτρέπει αναβολές της θεραπείας.

Τονίζουν ότι πριν από το 2015 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, αξίας 40.000€, η οποία παραγγέλθηκε και πληρώθηκε από το Υπουργείο Υγείας αλλά έκτοτε, και παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Υγείας, κ. Κουρουμπλή στον κ. Κρεμαστινό, δεν έχει υπάρξει πρόοδος.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις είχε δώσει και ο Αν. Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης στον κ. Κόνσολα, σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε συζητηθεί στη Βουλή.

- Διαφήμιση -

Οι κ.κ. Κρεμαστινός και Κόνσολας ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μελέτης του Ακτινοθεραπευτικού Εργαστηρίου του Ογκολογικού Τμήματος  του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Κρεμαστινός και Κόνσολας αναφέρουν:

«Στα θέματα της δημόσιας υγείας, δεν υπάρχουν κομματικά τείχη και σκοπιμότητες.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο Ογκολογικό Τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, που να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των δύο βουλευτών.

- Διαφήμιση -

Δημήτριος Κρεμαστινός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

 

Εμμανουήλ Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

- Διαφήμιση -

Νέα Δημοκρατία

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αθήνα, 05/10/2016

Αρ. Πρωτ.:89/5-10-2016

 

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

 

Θέμα: «Ολοκλήρωση και αυτονόμηση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η δημιουργία αυτόνομου Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» είναι μια επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου. Οι ογκολογικοί ασθενείς, ασθενείς που χρήζουν συνήθως χρόνιας, προγραμματισμένης και εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας, υποφέρουν διπλά από την ουσιαστική ανυπαρξία Ογκολογικού Τμήματος με Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόγνωση των Δωδεκανησίων και η τεράστια επιβάρυνση συνολικά του Νοσοκομείου Ρόδου, με τη συνακόλουθη έκπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη συγκριτικά με τη λειτουργία ενός οργανωμένου τμήματος. Δημιουργείται έτσι για χιλιάδες σοβαρά αρρώστους Υγεία «δύο ταχυτήτων» στην οποία όσοι αντέχουν οικονομικά μετακινούνται στην Αθήνα και οι οικονομικά αδύναμοι αφήνονται στην τύχη τους μιας και ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια που επιτρέπει αναβολές της θεραπείας. Αυτό αντίκειται και στο δικαίωμα στην Υγεία των πολιτών και στη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ.

Μέσα στην τεράστια οικονομική δυσχέρεια και την υπερφορολόγηση που πλήττει τα νοικοκυριά, εκείνοι που μπορούν να μετοικούν στην Αθήνα για θεραπείες λιγοστεύουν, καθιστώντας την τοπική κάλυψη σε ογκολογική περίθαλψη επείγουσα.

Πριν από το 2015 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, αξίας 40.000€, η οποία παραγγέλθηκε και πληρώθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Επί υπουργίας κ. Κουρουμπλή, ο τότε Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον πρώτο συνυπογράφοντα κ. Κρεμαστινό, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Έκτοτε δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, απαντώντας στις 14.04.2106 σε Επίκαιρη Ερώτηση του συνυπογράφοντος βουλευτή κ. Κόνσολα, είπε:

«… νομίζω ότι το θέμα του Ογκολογικού Τμήματος θα μπορούσαμε να το δούμε. Θα συνεννοηθούμε και με τη νέα διοικήτρια σε σχέση με αυτό το πράγμα. Εμείς έχουμε προγραμματίσει για τη Ρόδο δώδεκα νέες μόνιμες θέσεις προσλήψεων ιατρών από την προκήρυξη των εξακοσίων ενενήντα μόνιμων γιατρών. Δεν μιλάω για επικουρικούς γιατρούς, μιλάω για μόνιμους γιατρούς. Σίγουρα θα πάνε κάποιοι στα ΤΕΠ, που ξέρουμε το  πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει κάποια τέτοια εκτίμηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι είναι τέτοια η ανάγκη του τμήματος κλπ, δεν έχω καμία αντίρρηση. Δεν υπάρχει Ογκολογικό Τμήμα στην περιοχή εκεί του Ανατολικού Αιγαίου. Όντως, έχετε μεγάλο πληθυσμό, έχετε μεγάλο τουρισμό το καλοκαίρι, διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού και πραγματικά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηριχθεί αυτή η κατάσταση και η προοπτική.»

Δεδομένων όλων των ανωτέρω, ερωτάστε:

–      Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας για την ολοκλήρωση της μελέτης του Ακτινοθεραπευτικού Εργαστηρίου του Ογκολογικού Τμήματος  του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου;

–      Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω ενεργειών σας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτριος Κρεμαστινός

Εμμανουήλ Κόνσολας

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα