ΑρχικήΡόδοςΑθλητισμόςΠεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή της Κυμισάλας

Πεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή της Κυμισάλας

Σας ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, διοργανώνει μια σημαντική πεζοπορία την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στην ευρύτερη περιοχή της Κυμισάλας, που εκτείνεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ακραμίτη, της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, εντός μιας πανέμορφης φυσικής δασικής διαδρομής ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, με την έμπρακτη υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Δήμου Ρόδου σε θέματα Παιδείας & Αθλητισμού.

Την πεζοπορική αυτή διαδρομή θα συνοδεύσει σε όλα τα στάδια της ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής, του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών & Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αρχαιολογική έρευνα στην Κυμισάλα, κ. Μανόλης Ι. Στεφανάκης, και η αρχαιολόγος κα Φανή Σέρογλου, εκπρόσωπος της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, οι οποίοι θα συνοδεύσουν και θα κάνουν αναφορά στην αρχαιολογική σημαντικότητα της περιοχής και στις, επί δεκαετία, άοκνες προσπάθειες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την αρχαιολογική διερεύνηση και ανάδειξή της.

Η διαδρομή θα περιλαμβάνει την περιοχή «Στελιές» – Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής -ως αφετηρία- (Τοπική Κοινότητα Σιαννών Ρόδου), την κορυφή του λόφου του Αγίου Φωκά, ακρόπολη του Αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων, τη νεκρόπολη που εκτείνεται στους πρόποδες του προαναφερόμενου λόφου, την εκκλησία του Αγίου Αβακούμ στον Βασιλικό, τον αρχαίο οικισμό των «Βασιλικών» και από εκεί επιστροφή στην αφετηρία, διατηρώντας μια κυκλική πεζοπορική διαδρομή, περίπου 7-8 χλμ..

Καλούνται λοιπόν οι φίλοι της πεζοπορίας που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν με εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες γνώσεις την ιστορική τους αντίληψη, οι οποίοι σημειωτέον θα πρέπει να είναι υγιείς και οπωσδήποτε να έχουν μια συνεχόμενη επαφή με αυτήν, ώστε να  μπορούν  να  την ολοκληρώσουν επιτυχώς και χωρίς προβλήματα, να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την ξεχωριστή δράση. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται συνολικά ως μεσαίας δυσκολίας, ενώ μερικά σημεία της χρήζουν αρκετά μεγαλύτερης προσοχής.  Τα, αυστηρώς, απαραίτητα εφόδια κάθε πεζοπόρου που θα λάβει μέρος, πρέπει οπωσδήποτε να είναι: το σακίδιο, ο κατάλληλος ρουχισμός, προπάντων τα κατάλληλα παπούτσια που ενδείκνυνται για πεζοπορικές διαδρομές, νερό, ένα μικρογεύμα, καπέλο, ρουχισμός αλλαγής (t-shirt, πουλόβερ) & αδιάβροχο απαραιτήτως. Παιδιά κάτω των 12 ετών, προτείνεται να μην συμμετέχουν.

Η δράση θα υποστηριχθεί επίσης από τον Πολιτιστικό Όμιλο Μονολίθου «Νέα Ζωή», ο οποίος μετά την λήξη της πεζοπορίας θα προσφέρει φαγητό, και αναψυκτικά στους συμμετέχοντες, σε πολύ προσιτές τιμές. Τα έσοδα θα διατεθούν για την συντήρηση και αναβάθμιση του διατηρητέου κτιρίου (πρώην αστυνομικού τμήματος της περιοχής), το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Κυμισάλα, ως εργαστήριο. Οι νέοι μουσικοί-καλλιτέχνες της οικογένειας Μανούσου θα συνδράμουν, αφιλοκερδώς, για ένα ευχάριστο μουσικό απόγευμα.

Την πεζοπορία θα συνοδεύσουν για την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων, όπως ευγενικά προσφέρθηκαν και κατά το παρελθόν σε παρόμοιες δράσεις μας, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Παράρτημα Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, του «Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου και της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ.) C.B. Δωδεκανήσου. Η αφίσα και το έντυπο υλικό για την προώθηση της δράσης αυτής είναι ευγενική χορηγία του Τυπογραφείου – Γραφικές Τέχνες, Νίκου Χατζηκαλημέρη, ενώ το «Ράδιο Λυχνάρι» θα είναι ο ραδιοφωνικός χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, όλους ανεξαιρέτως τους προαναφερόμενους.

Τέλος, λεωφορεία του Δήμου Ρόδου θα μεταφέρουν δωρεάν πολίτες-δημότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την αθλητική-πολιτιστική δραστηριότητα, οι οποίοι  αδυνατούν να μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα. Τα λεωφορεία αυτά θα σταθμεύσουν στην πλατεία Αγίου Φραγκίσκου την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, από τις 08:30 π.μ., όπου θα αναμένουν την επιβίβαση των ενδιαφερομένων, έως το αργότερο στις 09:00 π.μ..

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αναχώρησης θα τηρηθεί αυστηρά αφού η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει στις 10:30 π.μ., από την περιοχή «Στελιές» (Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής – Τοπικής Κοινότητας Σιαννών Ρόδου).

Απαραίτητη επίσης θεωρείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής γι’ αυτούς που θα επιλέξουν την μετακίνησή τους με τα λεωφορεία στο τηλέφωνο 2241035937 (Δευτέρα-Παρασκευή από 08:00 π.μ. έως 15:00) του Τμήματος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου.

 

 

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ &   ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

 

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα