ΑρχικήΡόδοςΕκπαίδευσηΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ απ’το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ απ’το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Οι ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ πραγματοποιούνται από 20 Φεβρουαρίου έως 28 Μαρτίου 2018 με θεματικό άξονα: Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, όμως στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή και γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου Προγράμματος προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:

·  Εικαστικός Διαγωνισμός με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Ø  για παιδιά Νηπιαγωγείου

Η κάθε ομάδα θα δημιουργήσει Αφίσα για να προβάλει το αγαπημένο της Μνημείο του νησιού της Ρόδου!!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

Ø Για μαθητές/τριες Α΄& B΄ τάξεις Δημοτικού

Η κάθε ομάδα θα σχεδιάσει το Εξώφυλλο ενός βιβλίου αφιερωμένου στο αγαπημένο Ευρωπαϊκό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς!!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

·   10ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»

Ø  Για μαθητές/τριες Γ’ τάξης

Με αφορμή το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου “Πορτοκαλάδα με ανθρακικό” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία με θέμα: “Οι γονείς σας σάς στέλνουν μόνο/η στο χωριό της γιαγιάς και του παππού, όπου εκεί ζείτε μια μοναδική περιπέτεια…”

Ø  Για μαθητές/τριες Δ’ τάξης

Με αφορμή το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου “Ο Μασκοφόρος Εκδικητής” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία με θέμα: “Επισκεφθήκατε με το σχολείο το αγαπημένο σας Μουσείο. Αφηγηθείτε την ξεχωριστή περιπέτεια που ζήσατε μέσα σ’ αυτό…”

Ø    Για μαθητές/τριες Ε’ τάξης

Με αφορμή το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων “Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά καλούνται να γράψουν μια φανταστική περιπέτεια του γνωστού ήρωα Δον Κιχώτη και του πιστού του ιπποκόμου Σάντσο Πάνσα, που θα διαδραματίζεται σ’ ένα κάστρο της Ρόδου.

Ø    Για μαθητές/τριες ΣΤ’ τάξης

Με αφορμή το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων “Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) τα παιδιά καλούνται να γράψουν μια ιστορία σχετικά με την πρώτη μέρα στην τάξη τους του νέου τους συμμαθητή του Γαργαντούα, ενός παιδιού με σώμα γίγαντα αλλά με χρυσή καρδιά….

Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

Ø Για μαθητές/τριες Γυμνασίου

Με αφορμή το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου «ΝΑΝΣΙ» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να γράψουν την ιστορία του αγαπημένου τους ήρωα/της αγαπημένης τους ηρωίδας κλασικού παραμυθιού…αλλιώς!!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

·         Διαγωνισμός Δοκιμίου & Ρητορικής «Θέσεις – Αντιθέσεις» για μαθητές Λυκείου με θέμα:

Στις 3 Ιανουαρίου 2018 ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στο γαλλικό λαό ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σχέδιο νόμου με σκοπό την καταπολέμηση της διάδοσης και εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων (fake news) στο διαδίκτυο. «Αποφάσισα να εξελίξουμε το νομικό μας σύστημα, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή από τις ψευδείς ειδήσεις» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος δίνοντας έμφαση στις ειδήσεις που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, πρόσθεσε πως σχεδιάζεται να προβλεφθεί ότι «σε περίπτωση διάδοσης ψευδών ειδήσεων, ο δικαστής θα έχει τη δυνατότητα να καταργήσει το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, να μπλοκάρει την ιστοσελίδα ή να κλείσει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό» και ζήτησε από τις πλατφόρμες ειδήσεων να επιδείξουν κι εκείνες με τη σειρά τους αίσθημα υπευθυνότητας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων ήδη έχει εκδώσει την πρώτη απόφαση (αρ. κατ. 65518/01) περί ψευδών ειδήσεων: «Δεν απαγορεύεται η συζήτηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων ακόμη κι αν υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς. Στην αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα στερούνταν το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης και κατά συνέπεια θα επιβαλλόταν παράλογος περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης».

Πιστεύετε ότι η θέσπιση νόμων θα προστατεύσει τους πολίτες από τις ψευδείς ειδήσεις και θα διασώσει το κύρος και την αξιοπιστία του κόσμου της πληροφορίας (δημοσιογράφοι, έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.) που έχει αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία του ή μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα εκ μέρους κάθε είδους εξουσίας, ακόμη και στις πλέον δημοκρατικές χώρες του κόσμου, με στόχο τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου, την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών και την κατάχρηση του δικαιώματος στην πληροφόρηση;

Όποια θέση κι αν υποστηρίξετε, να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας την εξήγηση των εξής εννοιών: ψευδείς ειδήσεις, πληροφόρηση, παραπληροφόρηση, ελευθερία του λόγου, φίμωση της αλήθειας.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν ομάδες 4 – 5 ατόμων, που θα  επιχειρηματολογήσουν θετικά ή αρνητικά και οι οποίες θα προκύψουν από την ανάλυση και συζήτηση του θέματος μέσα στην τάξη. Κάθε σχολείο θα πρέπει να συμμετάσχει με ΔΥΟ ομάδες: η μία ομάδα θα επιχειρηματολογήσει για την α΄ άποψη και η δεύτερη ομάδα θα επιχειρηματολογήσει για τη β΄ άποψη. Οι ομάδες από τις δύο αντίπαλες απόψεις που θα ξεχωρίσουν, θα αναμετρηθούν σε δημόσιο Ρητορικό Αγώνα, τον οποίο θα συντονίζει επιτροπή με μέλη από το χώρο της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας και των κοινωνικών επιστημών.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 16η Μαρτίου 2017.

·      Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για εφήβους Β΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου. 

Ο Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα (εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να διαγωνιστούν και σε περισσότερες από μία γλώσσες).

Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω ημερομηνίες, προκειμένου να μεταβούν στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Μετάφρασης:

Παρασκευή 2 Μαρτίου

Παρασκευή 9 Μαρτίου

Πέμπτη 15 Μαρτίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου

Δευτέρα 26 Μαρτίου

Εάν επιθυμούν να διαγωνιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες ή υπάρχει υπεράριθμη προσέλευση διαγωνιζομένων κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, μπορούν να οριστούν νέες ημερομηνίες κατόπιν συνεννόησης.

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τετραήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων, όπου θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους διακριθέντες μαθητές των προαναφερθέντων διαγωνισμών στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Φέτος, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται κοντά μας και κοντά στα παιδιά τρεις σπουδαίοι άνθρωποι στο χώρο της λογοτεχνίας και της εικονογράφησης: ο γνωστός και πολυβραβευμένος συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, ο διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος συντοπίτης μας σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης καθώς και ο αγαπημένος και ταλαντούχος συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Μάνος Κοντολέων και ο Βαγγέλης Παυλίδης θα επισκεφτούν σχολεία του νησιού μας (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) από 13 έως και 16 Μαρτίου 2018. Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος θα επισκεφτεί σχολεία του νησιού μας (Γ΄ και Δ’ Δημοτικού, Γυμνάσια) από 26 έως και 28 Μαρτίου 2018.

Φέτος, στο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής “Μικροί Λογοτέχνες” για μαθητές/τριες Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου θα λάβουν μέρος μόνο οι τάξεις που θα δηλώσουν συμμετοχή, αφού έχουν δουλέψει τα συγκεκριμένα βιβλία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Οι συγγραφείς και ο εικονογράφος θα επισκεφτούν τις τάξεις που θα συμμετάσχουν στους Διαγωνισμούς, θα γνωριστούν και θα συνομιλήσουν με τα παιδιά.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 22410 32520 (Αργύρης Κόσκορος, Ελευθερία Μπινίκου, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυποσκούφη).

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα