ΑρχικήΕκδηλώσειςΔιεθνείς ΔιοργανώσειςΟι Ελληνικοί χοροί και η μουσική μας στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών...

Οι Ελληνικοί χοροί και η μουσική μας στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Felletin της Γαλλίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του τμήματος ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου ‘Το Αμπερνάλλι’ στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορών Μουσικών και Φωνών του Κόσμου, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Οι Πόρτες του Κόσμου» (Les Portes du Monde) στο Felletin της Γαλλίας.

Μετά από πρόταση για συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και του Προέδρου του κ. Μανώλη Κυριαζάκου, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής ‘Το Αμπερνάλλι’ αποδέχθηκε την πρόταση  για συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο εν λόγω Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών. Από τη μεριά της  η Διεύθυνση του Φεστιβάλ έστειλε εκπρόσωπο της που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, συζήτησε με το Δ.Σ. και ενέκρινε τον φάκελο συμμετοχής που υπέβαλε ‘Το Αμπερνάλλι’. Σημαντική και αμέριστη υπήρξε η βοήθεια και στήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και ιδιαίτερα των επίτιμων προέδρων του κ. Μαριλένας Σωκιανού και Άννας Χαρίτου. Με την οικονομική επιχορήγηση δε της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η συμμετοχή του συλλόγου στο Φεστιβάλ ήταν πια γεγονός.

Το χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από 15 χορευτές και συνοδευόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλη Κυριαζάκο, τον χοροδιδάσκαλο του τμήματος κ. Φιλήμονα Μιχαλάκη και τους μουσικούς Κους Μανώλη Μπαλάσα και Γιώργο Πρεάρη, βρέθηκε στο Felletin της Γαλλίας από τις 4 έως και τις 12 Αυγούστου.

Το κατάμεστο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο του Felletin αλλά και οι γειτονιές της πόλης, γέμισαν κυριολεκτικά από τη νησιώτικη παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους χορούς του τόπου μας. Η Ελλάδα και τα νησιά μας μπλέχτηκαν με άλλες χώρες του κόσμου, από τον Άγιο Δομίνικο και την Ουγκάντα έως τη Σαρδηνία, και από το Λάος έως τον Λίβανο, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό μείγμα, χρωμάτων, μουσικών, χορών και φωνών. Η Ελληνική σημαία κυμάτιζε στο Felletin καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ γεμίζοντας τα μέλη της αποστολής με εθνική περηφάνια.

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι των Πύργων», που εδρεύει στο γειτονικό χωριό ‘Μοντειγ ο Βικομτ’, διδυμοποιημένος με τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων ‘Νέοι Ορίζοντες’, επεφύλαξε στην αποστολή θερμή υποδοχή και ακόμη πιο θερμή φιλοξενία. Στην Ελληνογαλλική βραδιά που ετοίμασαν στο χωριό Μοντέιγ ο Βικομτ ειδικά για την αποστολή, παρουσιάστηκαν Ελληνικοί και Γαλλικοί χοροί, ενώ οι χορευτές και των δύο χωρών έμαθαν και χόρεψαν μαζί τόσο τους ελληνικούς όσο και τους γαλλικούς χορούς. Η βραδιά έκλεισε με  το τραγούδι ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ τραγουδισμένο στα Ελληνικά και στα Γαλλικά και συνοδευόμενο μουσικά από Γαλλίδα οργανοπαίχτη και γαλλικό μεσαιωνικό μουσικό όργανο.  Επρόκειτο για μια υπέροχη πραγματικά βραδιά που περιέκλειε όλο το ουσιαστικό νόημα της διδυμοποίησης.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» αποκόμισε εμπειρίες, αντάλλαξε πολιστισμικά στοιχεία και δημιούργησε σχέσεις και φιλίες, τόσο με το διοργανωτή Γαλλικό σύλλογο ‘Οι Πόρτες του Κόσμου’ και το σύλλογο ‘Οι Φίλοι των Πύργων’, όσο και με τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

«Το Αμπερνάλλι» αισθάνεται  την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής: τους Γαλλικούς Συλλόγους ‘Οι πόρτες του Κόσμου’ και ‘Οι Φίλοι των πύργων’ , τους «Νέους Ορίζοντες» των Απολλώνων  και το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», για την ευκαιρία που του έδωσαν και για την άψογη φιλοξενία, αλλά φυσικά και τους χορευτές και μουσικούς της αποστολής που ταξίδεψαν την παράδοση του τόπου μας ως εκεί.

 

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα