ΑρχικήΡόδοςΚοινωνίαΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου – αφιέρωμα στο μαγευτικό χωριό Αφάντου, από το λαογράφο...

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – αφιέρωμα στο μαγευτικό χωριό Αφάντου, από το λαογράφο Χρήστο Μυλωνά

Ρόδο και Σύμη επισκέπτεται ο γνωστός μουσικολόγος –λαογράφος Χρήστος Μυλωνάς και το επιτελείο της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο», στο πλαίσιο της δράσης: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολιτισμός σε όλα τα νησιά και σε όλα τα χωριά. Στη Ρόδο, τα γυρίσματα της εκπομπής θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή Αφάντου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αφάντου «Παναγία Καθολική».

Όπως δήλωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου «Το οδοιπορικό αφιέρωμα στα νησιά, αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη Ν.Α. κ. Γιώργο Χατζημάρκο και υλοποιεί το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου, κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, σε συνεργασία με τον γνωστό λαογράφο – παρουσιαστή κ. Χρήστο Μυλωνά και τον τοπικό Σύλλογο «Παναγία Καθολική». Μετά το πέρας των γυρισμάτων της εκπομπής στην περιοχή Αφάντου, θα ακολουθήσει το νησί της Σύμης και έπεται η συνέχεια της πολιτιστικής ανάδειξης των νησιών της Δωδεκανήσου, από την πρώτη σε τηλεθέαση εκπομπή λαογραφίας και πολιτισμού σε Ελλάδα και Ομογένεια, κάθε μεσημέρι Κυριακής «Από τόπο σε τόπο».

- Advertisement -

Τα γυρίσματα της εκπομπής, θα διαρκέσουν από Πέμπτη 22 έως και Σάββατο 24 Αυγούστου, παρουσιάζοντας ήθη και έθιμα, παράδοση και πολιτισμό, τοπικούς χορούς, θέατρα βασισμένα σε παλαιά έθιμα (π.χ. προξενιά και κοινωνικές εκδηλώσεις), χειροτεχνία με κατασκευή καλαθιών και υφαντών χαλιών, καθώς και την ιδιαιτερότητες της ντόπιας, πεντανόστιμης κουζίνας.

Και επειδή η περιοχή Αφάντου έχει να επιδείξει εκπληκτικά τοπία, η εκπομπή, θα αναδείξει την τεράστια παραλία, το γκολφ, τα Μοναστήρια με ξεχωριστή αναφορά σε αυτό της Παναγίας Καθολικής, την περιοχή των Κολυμπίων, αλλά και το κεντρικό χωριό στα ενδότερα.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αφάντου «Παναγία Καθολική» κ. Σταμάτης Παπανικόλας, αναφερόμενος στο τι θα ακολουθήσει το επόμενο τετραήμερο, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη στήριξη της Περιφέρειας, τονίζοντας: «αποτελεί μεγάλη τιμή αυτό που θα συμβεί στ΄ Αφάντου και είναι πρωτόγνωρο, από την άποψη ότι η εκπομπή ενός καταξιωμένου και έμπειρου λαογράφου, του Χρήστου Μυλωνά, θα ασχοληθεί με ό,τι αξιόλογο διαθέτουμε σε πολιτισμό, περιβάλλον, τουρισμό, γαστρονομία, ήθη και έθιμα, τέχνες από τα παλιά και ό,τι άλλο χαρακτηρίζει την περιοχή μας. Η τελευταία τηλεοπτική ανάδειξη της περιοχής μας, παρουσιάστηκε το 1983, από τον καταξιωμένο λαογράφο κ. Παναγιώτη Μυλωνά, πατέρα του Χρήστου Μυλωνά.

Και κάτι ακόμα: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μυλωνάς, τα στελέχη της εκπομπής και το δ.σ. του Συλλόγου μας, προσκαλούν τους ντόπιους και τους επισκέπτες του νησιού, στην κεντρική πλατεία Αφάντου, το Σάββατο 24 Αυγούστου, από τις 4.00 – 8.00 το απόγευμα, τελευταία ημέρα γυρισμάτων της εκπομπής, στην πανηγυρική παρουσίαση των εθίμων μας, με μουσική, χορούς και απολαυστικά θεατράκια με τη χαρακτηριστική μας, Αφαντενή ντοπιολαλιά».

- Advertisement -

Σημειώνεται τέλος ότι, συντελεστές της εκπομπής είναι:

Λαογραφική Επιμέλεια- Έρευνα- Παρουσίαση: Χρήστος Μυλωνάς

Σκηνοθεσία: Σπύρος Λαμπρόπουλος

Executive Producer: Παναγιώτης Κακαβιάς

Διεύθυνση Παραγωγής: Σωτηρία Καλτσή

 

                                                                                Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜ.  ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

                                                        ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
                                                 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη

Σχετικά άρθρα

Εκδηλώσεις

Πρόσφατα άρθρα