Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
30.4 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΔωρεάν ΕκδηλώσειςΠροβολή ντοκιμαντέρ: «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του».

Προβολή ντοκιμαντέρ: «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του».

- Διαφήμιση -

Παρουσίαση πρότασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την αναστήλωση του  ιταλικού κτηριακού συγκροτήματος στον οικισμό της Αγίας Ελεούσας με απώτερο στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού και την ίδρυση και λειτουργία σε αυτόν του Κέντρου Μελετών Κινηματογράφου ή της Ακαδημίας Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «CAMPOCHIARO “ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ” (ΕΛΕΟΥΣΑ) από τη σειρά στο YouTube Channel «Μια σταγόνα Τοπικής Ιστορίας» του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Γιώργου Τζεδάκη, το οπτικοακουστικό υλικό της οποίας μπορεί να συνεισφέρει στη συζήτηση για την προώθηση του κεντρικού αιτήματος της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, 20:00 στον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την αναστήλωση και αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του ιταλικού αγροτικού οικισμού Ελεούσας (Campochiaro) πραγματοποιεί εκδήλωση με άξονα την προβολή της ταινίας/ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», δημιουργοί της οποίας είναι οι σκηνοθέτες Αντώνης Κόκκινος και Γιάννης Σολδάτος.

- Διαφήμιση -

Στο ντοκιμαντέρ (παραγωγή 2022), παρουσιάζεται μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα συνομιλία των δύο μεγάλων του νέου ελληνικού κινηματογράφου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου και, παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την φιλμογραφία τους, ενώ άνθρωποι του κινηματογράφου και του πολιτισμού παρεμβαίνουν με σχόλιά τους επιχειρώντας μια συγκριτική αποτίμηση. Μέσα από τη συνομιλία των δύο σκηνοθετών, αλλά και τις παρεμβάσεις που την πλαισιώνουν αναδεικνύεται ο διαφορετικός κινηματογραφικός κόσμος των δύο σκηνοθετών, αλλά και η αυταξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ομορφιάς της τέχνης του κινηματογράφου.

Επιδίωξη των οργανωτών, σε ένα πρώτο επίπεδο, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ με την παρουσία των σκηνοθετών, της κ. Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως και των υπόλοιπων μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας, είναι να δημιουργηθούν συνθήκες γόνιμου διαλόγου για την αξία της έβδομης τέχνης και τις προοπτικές της ως πολιτιστικού προϊόντος, όπως επίσης για την ανάγκη διαφύλαξης, ανάδειξης και μελέτης του έργου των σκηνοθετών μας και, ειδικότερα, των ταινιών του διεθνούς φήμης και παγκόσμιας αναγνώρισης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ήδη έχει εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τρία πανεπιστημιακά τμήματα (ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών), η οποία βρίσκεται στο στάδιο της θεσμικής υλοποίησης, για τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού δικτύου που θα ασχολείται με τη μελέτη και έρευνα της κινηματογραφικής δημιουργίας του Θ. Αγγελόπουλου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Παράλληλα, όμως, το ακαδημαϊκό αυτό δίκτυο θα μεριμνά και για την εκπόνηση συναφών ερευνητικών προγραμμάτων και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με διεθνή προσανατολισμό, που θα επικεντρώνονται στη συστηματική και πολυπρισματική προσέγγιση του κινηματογραφικού και θεωρητικού έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Κατά συνέπεια, μια τέτοια προσέγγιση επιβάλλει την εξεύρεση κατάλληλων χώρων και εκτός του πανεπιστημιακού campus, που να αποπνέουν όμως έντονο άρωμα Ιστορίας και μάλιστα να βρίσκονται σε ένα φυσικό περιβάλλον που εμπνέει.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι συντηρημένοι και αποκατεστημένοι χώροι του Συγκροτήματος της Ελεούσας μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην προσέλκυση ακαδημαϊκού και, γενικότερα, πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή. Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, όπως επισημαίνεται στην πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, «…κεντρικό ρόλο προβλέπεται ότι θα επιτελεί και η δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού, ως οργανικό τμήμα του οποίου θα λειτουργεί και η Ακαδημία Κινηματογράφου (ή το Κέντρο Μελέτης Κινηματογράφου), έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τη μελέτη, την ανάδειξη και την παγκόσμια διάδοση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας επικεντρώνεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αυτοδιοικητικούς φορείς αρμοδίως, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους πολιτιστικούς  φορείς της Ρόδου, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα της τέχνης και του πολιτισμού που θα αποσκοπούν και θα συντείνουν στην αναστήλωση και αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος του ιταλικού αγροτικού οικισμού Ελεούσας (Campochiaro). Κρίνεται αναγκαίο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του κτηριακού αυτού συγκροτήματος, που αποτελεί αναπόσπαστη πτυχή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου.

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.