Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Φανών «Ο Πρόδρομος» διοργανώνει την 13η Γιορτή Αμπελιού, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, στις 20:30, στο παλιό εργοστάσιο της C.A.I.R. στις Φάνες Ρόδου, έναν χώρο-σημείο αναφοράς της αμπελουργικής ιστορίας και της τοπικής μας κληρονομιάς.
Στον χώρο θα λειτουργεί μικρή παραδοσιακή αγορά με γλυκό σταφύλι, ζυμωτό ψωμί, παραδοσιακές τηγανίτες, μαρμελάδα σταφυλιού και άλλα προϊόντα παρασκευασμένα με μεράκι από τους εθελοντές του Συλλόγου.Θα υπάρχει και αναμνηστικά της Γιορτής, όπως μπλουζάκια, κούπες και άλλα σουβενίρ ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κρατήσουν μια όμορφη ανάμνηση από τη 13η Γιορτή Αμπελιού.
Φυσικά, δεν θα λείψει και το παραδοσιακό κέρασμα προς τους επισκέπτες, με σταφύλια, μουσταλευριά και άλλα τοπικά κεράσματα, μέσα στο πνεύμα της φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τη γιορτή και τον τόπο μας.
Και τις δύο βραδιές θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ θα διατίθενται σουβλάκια, ποτά και αναψυκτικά.
Μουσικό & Χορευτικό Πρόγραμμα
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου:
Την έναρξη της βραδιάς θα κάνει με παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Φανών «Ο Πρόδρομος» και στη συνέχεια το γλέντι θα αναλάβει ο Γιώργος Βογιατζάκης με την ορχήστρα του.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου:
Την έναρξη της δεύτερης βραδιάς θα πλαισιώσουν με παραδοσιακούς χορούς τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Φανών «Ο Πρόδρομος» και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής «Το Αμπερνάλλι». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη της μουσικής διασκέδασης θα πάρουν η Χριστίνα Κόζα και ο Γιάννης Κλαδάκης.
Για δύο ημέρες, οι Φάνες γίνονται σημείο συνάντησης της παράδοσης, του κρασιού, της μουσικής, του χορού και των γεύσεων του τόπου μας, σε μια γιορτή αφιερωμένη στο αμπέλι και στους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την αμπελουργική μας κληρονομιά.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμος Ρόδος και Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου