Saturday, May 18, 2024
23.3 C
Rhodes
HomeΕκδηλώσειςΑφιερώματαΑνοικτές Πόρτες 2017

Ανοικτές Πόρτες 2017

- Διαφήμιση -

Το πιο δημοφιλές φεστιβάλ πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρόδο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00, στο Ακταίον που αποτελεί χώρο που ταιριάζει με το φετινό θέμα: “Μανδράκι – Το Σκηνικό της Εξουσίας”.

Καλεσμένος ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης των Ανοικτών Πορτών 2017 είναι ο κ. Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα “Η Ιταλική Αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα”. Ο κ. Βασίλης Κολώνας, συγγραφέας ομώνυμου βιβλίου – λευκώματος, θα παρουσιάσει την αποικιακή Ιταλική αρχιτεκτονική όπως αυτή εκφράστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αποικίες (Λιβύη) αλλά κυρίως την αρχιτεκτονική της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα από το 1912 έως το 1943, σε αντιπαράθεση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.

“Τα κτίρια που οφείλονται στην ιταλική πρωτοβουλία αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της δημόσιας διοίκησης και ορίζουν νέα σημεία αναφοράς στο αστικό τοπίο. Στο σύνολό τους αποτελούν δείγματα της αποικιακής πολιτικής και παρουσιάζουν, εκτός από τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με προηγούμενες τυπολογίες και τεχνοτροπίες, και μία εντυπωσιακή μορφολογική ενότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία δύο γενικών διοικητών, εξ ίσου δραστήριων, αλλά διαμετρικά αντίθετων ως προς τις επιλογές τους στο χώρο της αρχιτεκτονικής, τον Μάριο Λάγκο και τον Τσεζάρε Μαρία Ντε Βέκκι.”

“Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που στην ουσία αποτελεί συνέχεια εκείνης των ιπποτών, καθώς παρακάμπτει το στοιχείο του νεοκλασικισμού, βαθιά ριζωμένο στα Δωδεκάνησα, για να διαμορφώσει μιαν άλλη αισθητική η οποία όμως σήμερα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

- Διαφήμιση -

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Παρακαλούμε θερμά να είστε στο χώρο της ομιλίας (Ακταίον, πρώτος όροφος) το αργότερο στις 19:45 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

“Ζωντανή κληρονομιά”

Τα κτίρια αυτά που κτίστηκαν για τις ανάγκες της Ιταλικής διοίκησης δεν είναι μόνο μνημεία μιας εποχής και παρελθοντικών καθεστώτων. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται, έχοντας συχνά την ίδια ή παρεμφερή χρήση με την αρχική τους, και επομένως αποτελούν “ζωντανά” μνημεία και όχι μουσεία. Με αυτήν την έννοια η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Μανδράκι διαφέρει κατά πολύ από τα εξαιρετικά μνημεία στην παλιά πόλη.

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00- 18:00, συνολικά 16 ιστορικά κτίρια στο Μανδράκι θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να τα επισκεφτείτε, να τα ανακαλύψετε και να τα απολαύσετε. Στα περισσότερα κτίρια θα υπάρχουν ξεχωριστές εκδηλώσεις όπως ξεναγήσεις με θέμα την καθημερινή λειτουργία ενός ιστορικού μνημείου, εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, επισκέψεις σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και πολλά περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια των Ανοικτών Πορτών θα διανέμονται δωρεάν χάρτες και βιβλιαράκια με πληροφορίες για τα κτίρια και τις επιμέρους εκδηλώσεις. Θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης στη Ψαραγορά (εντός της Νέας Αγοράς).

Οι Ανοικτές Πόρτες 2017 είναι μια πρωτοβουλία της Rhodes International Culture & Heritage Society και η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της RICHeS με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΔΟΠΑΡ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ν. Δωδεκανήσου.

- Διαφήμιση -

Χορηγοί: Calceis Pennatis, Data System, Electra Palace Hotel, Lindos Blu & Lindos Mare Hotel, Ακταίον, Sentido Apollo Blue & Apollo Beach Hotel, Elli Restaurant – Beach Bar, Aegean Airlines, Dodekanisos Seaways, Semiramis City Hotel, Κέντρο Ξένων Γλωσσών EURO EXELIXIS, Οργάνωση Εκδηλώσεων “Eventions”, S. Nikollis Boutique Hotel & Apartments

- Διαφήμιση -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

No events to display.

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα

No events to display.