Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Rhodes
ΑρχικήΕκδηλώσειςΑθλητισμόςΠαγκόσμια διάκριση για το Μάνο Σεΐτη

Παγκόσμια διάκριση για το Μάνο Σεΐτη

- Διαφήμιση -

“True victory is victory over yourself”
Όταν τον ρωτώ ποιο είναι το μότο της Ακαδημίας Μαχητικών Τεχνών Τιτάνες Ρόδου μου δείχνει χαμογελώντας την παραπάνω φράση που δεσπόζει στον φωτεινό χώρο της σχολής του.
Φωτεινό πρόσωπο και ο ίδιος, δεν θυμίζει καθόλου τον σκληροτράχηλο τύπο που περίμενα να συναντήσω. Μέλος εδώ και δέκα χρόνια της Εθνικής Ομάδας Kyokushinkai Karate, με πολλές διακρίσεις, πράος, γελαστός, ευγενικός και υπερβολικά σεμνός, ξεπερνάει γρήγορα την αφορμή για τη συνάντησή μας που είναι η βράβευσή του στο Διεθνές Τουρνουά Full Contact Καράτε άνευ κιλών (Danish Open Knock Down Karate) στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 στην Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχε με την τριμελή ομάδα της Ένωσης Εκπαιδευτών του Ελληνικού Kyokushinkai Karate και κέρδισε τη 2η θέση στην ανοικτή κατηγορία βετεράνων με τρεις νικηφόρους αγώνες. Στον τελευταίο μάλιστα, εξουδετέρωσε έναν αντίπαλο τόσο δυσανάλογα μεγάλων διαστάσεων (βάρος 105 κιλά, ύψος 1,97 έναντι 1,68 που είναι ο Σεΐτης), ώστε ο αγώνας τους να θυμίζει Δαβίδ και Γολιάθ! Ο Μάνος Σεΐτης νίκησε στην τρίτη παράταση με δυνατά κτυπήματα χεριών, όπως μου περιγράφει, τονίζοντας πόσο καλός αθλητής ήταν ο αντίπαλός του.
Το θέμα μας σήμερα είναι το taekwondo που επίσης διδάσκει στην «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Τιτάνες Ρόδου», όπως ονομάζει την σχολή του, διαχωρίζοντάς την από την κλασική ορολογία «πολεμικές τέχνες».

«Δεν είναι το ξύλο το ζητούμενο», μου εξηγεί. «Οι μαχητικές τέχνες δεν σε μαθαίνουν πώς να χτυπήσεις, αλλά πώς και πότε πρέπει να αμυνθείς. Δεν υπάρχουν πιο φιλειρηνικά άτομα από τους γνώστες αυτών των τεχνών».
Η αίθουσα είναι γεμάτη παιδιά και νέους. Έτυχα στην ώρα των… νεοσσών. Το κλίμα είναι οικογενειακό, φιλικό. Όλοι φέρονται άνετα, σα στο σπίτι τους. Γονείς παρακολουθούν με καμάρι την προπόνηση, ενώ οι μικροί καρατερίστες – ανάμεσά τους και κορίτσια – απολαμβάνουν με παιδικό αυθορμητισμό την κάθε στιγμή, καταβάλλοντας προσπάθεια να σταθούν και στο ύψος των περιστάσεων!
«Ο ρόλος μας είναι κυρίως αυτός του παιδαγωγού. Μέσα από την εξάσκηση το παιδί κι ο νέος αποκτούν βάσεις, ήθος, αυτοπειθαρχία, κοινωνικοποιούνται, νιώθουν αυτοπεποίθηση, λειτουργούν με κανόνες. Το taekwondo γυμνάζει σώμα και πνεύμα».

-Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας καλός προπονητής;
Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζεται τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να ξεχωρίζει τι είδους προπόνηση ταιριάζει στο κάθε άτομο. Γι’ αυτό, πρέπει να είναι απόφοιτος ΤΕΦΑ με κύρια ειδικότητα το taekwondo ή της σχολής προπονητών.
-Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί;
Ιδανική θεωρείται η ηλικία γύρω στα οκτώ. Εμείς εδώ δεχόμαστε παιδιά από τρισήμιση χρονών, όπως γίνεται στο εξωτερικό.
-Προϋποθέτει κάποια προσόντα η ενασχόληση με το taekwondo;
Όχι, δεν χρειάζεται καμία προδιάθεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει όρεξη και διάθεση να μάθει, χαρά κι ενθουσιασμό. Όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους μέσα από την εξάσκηση.

Το taekwondo διακρίνεται σε αγωνιστικό και τεχνικό. Από το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα. Όπως όλες οι παρόμοιες τέχνες, έχει ιεραρχικό σύστημα ζωνών που προσδιορίζουν το επίπεδο τεχνικής κι εμπειρίας του αθλητή. Βασική αρχή είναι η πειθαρχία κι αυτοσυγκέντρωση που βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά και καλλιεργούνται συστηματικά. Η ισορροπία, το ύφος, οι στάσεις, το σημείο της φωνής, ο συντονισμός, η εκκίνηση και το τελείωμα μιας τεχνικής, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

- Διαφήμιση -

Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Τιτάνες Ρόδου
5ο χμλ. Ρόδου – Λίνδου – Τηλ.: 6938381111

- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε ακόμη στο rhodes.com.gr

Σχετικά άρθρα