ΑρχικήΡόδοςΚοινωνία6η Μουσική Κυριακή με τον Λαβύρινθο στη Ρόδο

6η Μουσική Κυριακή με τον Λαβύρινθο στη Ρόδο

Αυτή την Κυριακή στις 20 Αυγούστου, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Σωκράτης Σινόπουλος θα ξεκινήσουν ένα ακόμα ταξίδι στις Μουσικές του Κόσμου με δικές τους αλλά και παραδοσιακές συνθέσεις συνοδευόμενες από μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται στο Ιράν και το Αζερμπαιτζάν με τους Arslan Hazrati και Pedram Khavarzamini.

Στον Προμαχώνα του Παλατιού στις 21:30, ακόμα μια “Μουσική Κυριακή” από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και το Δήμο Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ. περιμένει συνταξιδιώτες, Εσάς. 

Ευγένιος Βούλγαρης (γιαιλί τανμπούρ) και Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα)

Η μουσική ενασχόληση του Ευγένιου Βούλγαρη ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής (1985). Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη. Ως πολύ-οργανίστας ο ίδιος έχει επανειλημμένως συνεργαστεί σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συνθέτες όπως οι Ross Daly, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του σπάνιου τουρκικού τοξωτού οργάνου γιαυλί τανμπούρ, όπως επίσης κι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος συνθέτης. Παράλληλα διδάσκει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα ενώ είναι ευρέως αναγνωρισμένη φυσιογνωμία και στη μουσική εκπαίδευση.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος είναι ένας δεξιοτέχνης του κεμεντσέ (λύρα της Πόλης). Πρόκειται για ένα από τους εξέχοντες μουσικούς της Ελλάδας ο οποίος έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς διαφορετικών καταβολών και παραδόσεων. Πρόσφατα ηχογράφησε ένα CD με την υψηλού κύρους δισκογραφική εταιρεία ECM δίνοντας έμφαση στις δικές του συνθέσεις και συνοδευόμενος από ένα κουαρτέτο δικής του έμπνευσης το οποίο φέρει το όνομα SokratisSinopoulosQuartet. Ο Σωκράτης Σινόπουλος κατέχει θέση επίκουρου καθηγητή εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί θα παρουσιάσουν δικές τους αλλά και παραδοσιακές συνθέσεις όπως επίσης και αυτοσχεδιασμούς.

PedramKhavarzamini (τόμπακ) και ArslanHazrati (καμάντσα)

O Pedram Khavarzamini, ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του ξύλινου κυλικοειδούς – κρουστού Τόμπακ, γεννήθηκε το 1975 στην Τεχεράνη και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έμαθε να παίζει Τόμπακ κοντά στους εξαίρετους δασκάλους του οργάνου Kamyar Mohabbat και Bahman Rajabi. Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ντουέτο για Τομπακ, με τον Bahman Rajabi καθώς επίσης και να τον βοηθά στη συγγραφή του δευτέρου του βιβλίου (Μέθοδος για Τόμπακ). Το 1999, σε συνεργασία με τον Hamid Ghambary, έγραψε ένα βιβλίο πάνω σε μία συλλογή με έργα του Amir Nasser Eftetah, έναν από τους διασημότερους Δασκάλους Τόμπακ του Ιράν. Έχει παίξει σε συναυλίες στο Ιράν και στο εξωτερικό με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Ο Pedram έχει ένα μοναδικό τρόπο με τον οποίο παίζει Τόμπακ ο οποίος τον χαρακτηρίζει.

Ο Arslan Hazreti γεννήθηκε στο Tabriz του Ιράν το 1976. Ξεκίνησε να μαθαίνει Kamancha στα δεκατρία του χρόνια ενώ πήρε μαθήματα Μακάμ από τον Cavit Murtezaoğlu. Έχοντας ασχοληθεί ταυτόχρονα με τη μουσική παράδοση του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, εντρύφησε έτσι  στα τροπικά συστήματα των παραδόσεων και των δύο περιοχών.Από το 2004 διαμένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά εγχειρήματα όπως το TheWayItIs, Virtuosi, μαζί με τον CavitMurtezaoğlu, OrientExpressions, StringandSkin. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι SusanDeyhim, AynurDoğan, RichardHorowitz, YurdalTokcan, VamikMemmedaliyev, YinonMuallem, ŞirinPancaroğlu, Feryal Öney. Από τα τελευταία του εγχειρήματα είναι τα Meşk-IKamançaandMeşk-iYay στα οποία παίζει ντουέτο με τους İmamyarHasanovandDeryaTürkan.

Απάντηση

Σχετικά άρθρα

Πρόσφατα άρθρα